Уряд залишився без "наркотику" від МВФ

Понеділок, 9 листопада 2009, 20:43

Уряд виявився в складній ситуації, не отримавши черговий транш кредиту stand-by від Міжнародного валютного фонду.

Про це заявив екс-заступник голови НБУ Сергій Яременко.

"Я не знаю, що робити уряду. Воно в безвиході", - зазначив екс-банкір.

Він підкреслив, що зовнішній наркотик закінчився, але звикання залишилося.

"Звикнути було легко, тому що гроші давалися легко, і за це не потрібно було майже нічого робити. Хоча це спочатку була пастка, з якої не можна вибратися", - відзначив експерт.

Реклама:

За його словами, всі кошти спрямовувалися не на усунення внутрішніх причин кризи, а на затикання дірок і виплату зовнішнього боргу.

"Єдине, що дає надію, - що МВФ це потрібніше, ніж нам. Тому їм потрібно утримувати зону впливу долара", вважає Яременко.

На його думку, найстрашніше, що співпраця з МВФ торкнулося монетарної, валютної та облікової політики Нацбанку.

"Нацбанк проводить жорстку монетарну політику під приводом боротьби з інфляцією, але робиться це в самий непотрібний момент - саме тоді, коли економіка потребує стимулювання. Тому внутрішніх джерел для наповнення бюджету в майбутньому немає і бути не може", - вважає експерт.

За словами Яременко, зараз видно чотири ознаки того, що в майбутньому Україна не буде мати джерел для наповнення бюджету. Це загасання економіки, відсутність кредитування, близький до колапсу стан банків та їх переорієнтація на купівлю ОВДП замість кредитування.

За його словами, потрібно "бити по губах" тих економістів, які передбачали, що криза затягнеться на три місяці, після яких почнеться різке відновлення економіки.

"Їхні заяви призвели до того, що замість реформ Україна вирішила відсидітися на подачках в очікуванні дива. Сьогодні зрозуміло, що зовнішні ринки відновляться навіть не за рік, і підтримки з їхнього боку нам чекати нічого. А внутрішню економіку загубили, тому що ми не використали можливості її пожвавлення через кредитування", - зазначив Яременко.

У найближчому майбутньому, на його думку, банківську систему очікують тривожні перспективи.

"Буде непередбачувана бюджетна політика уряду. НБУ буде всіма силами утримувати курс, тому що він за нього відповідає. У результаті, буде наноситися шкода економіці, за яку відповідає Кабмін. Але стан економіки, у свою чергу, відбивається на банківській системі", - вважає Яременко.

За його словами, те, що відбувається нагадує змію, що поїдає свій хвіст. Погіршення стану економіки веде до зростання проблемних кредитів, це викликає підвищення банківських резервів і не допускає збільшення дохідних активів.

У підсумку, банківська система проїдає власний капітал, відбувається її руйнування.

"Навіть міцні банки не будуть почувати себе добре, тому що знаходяться у хворому середовищі", - вважає екс-заступник голови НБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: