"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Укртатнафта" припиняє існування як спільне підприємство

П'ятниця, 6 листопада 2009, 15:40

Компанія "Укртатнафта" заявляє про припинення існування у формі українсько-татарстанського спільного підприємства.

Про це повідомляє агентство "Українські новини" з посиланням на прес-службу "Укртатнафти".

Компанія зазначає, що після продажу у вересні 73,92% акцій російської компанії "Татнєфтєпром", які раніше належали їй, зі статутного фонду спільного підприємства "Укртатнафта" був виведений останній внесок татарстанської сторони.

"Отже, є всі юридичні підстави стверджувати - ЗАТ "Укртатнафта" як спільне українсько-татарське підприємства не існує", - зазначають в "Укртатнафті".

Реклама:

Компанія вважає некоректними заяви в закордонних ЗМІ представників "Татнєфті" про те, що "Укртанафта" залишається й має залишатися спільним підприємством і вважає їх спробою зазіхання на власність держави Україна (43% "Укртанафти" перебувають у держвласності).

"ЗАТ "Укртатнафта" закликає "Татнєфть" припинити інформаційні спекуляції навколо нашого підприємства й визнати очевидний факт - "Укртатнафта" як спільне підприємство більше не існує", - наголошується у повідомленні.

Також компанія вважає спробою дискредитації української судової системи заяви представників "Татнєфті" у закордонних ЗМІ про незаконність рішень українських судів про визнання недійсною купівлю "Татнєфтю" 8,6% "Укртатнафти".

Як повідомлялося, дніпропетровська компанія "Інформсистема", яка є власником реєстру компанії "Укртатнафта", списала 28,7788% акцій заводу з рахунку Міністерства земельних і майнових відносин республіки Татарстан на рахунок НПЗ у виконання рішення Госпсуду Полтавської області, яке набуло чинності.

Цей же суд 3 листопада визнав незаконною купівлю російською компанією "Татнєфть" 8,6% акцій "Укртатнфти".

Раніше "Укртатнафта" через суди домоглася визнання недійсною купівлю 18,296% своїх акцій компаніями AmRuz Traiding й SeaGroup, афілійованими з російської "Татнєфтю".

Після чого на 27 червня був оголошений аукціон, у ході якого компанія "Корсан", афілійована із групою Приватбанку, придбала цей пакет за 2,1 млрд. гривень.

Зі свого боку татарстанська сторона також через судові інстанції домоглася продажу з аукціону 11 вересня 73,92% акцій компанії "Татнєфтєпром", переможцем якого стала нафтова компанія "Алойл", афілійована з керівництвом "Татнєфті".

При створенні "Укртатнафти" в 1994 році як спільного підприємства України й Татарстану, українська сторона внесла до статутного капіталу СП цілісний майновий комплекс Кременчуцького НПЗ.

Татарстанська сторона у свою чергу зобов'язалася поставляти по 8 млн. тонн нафти на рік, а також внесла 73,92% акцій компанії "Татнєфтєпром".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: