ВАЛЮТУ МВФ ПЕРЕВОДЯТЬ В ДОЛАРИ ДЛЯ ОПЛАТИ ІМПОРТУ ГАЗУ

П'ятниця, 6 листопада 2009, 11:55

Україна в п'ятницю отримає близько 480 млн. дол. в результаті конвертації 300 млн. SDR.

Про це заявив директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків Національного банку (НБУ) Сергій Круглик, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Мінфін як фіскальний агент звернувся до Міжнародного валютного фонду з проханням про конвертацію частини SDR в долари США ... Сьогодні ця операція повинна бути відображена і відбудеться зарахування коштів на казначейський рахунок уряду", - сказав він.

Як повідомлялося, в серпні 2009 року Рада керівників МВФ схвалила розподіл SDR на суму близько 291 млрд. дол. серед 186 країн-акціонерів Фонду, відповідно до якого Україні було надано 1,309 млрд. SDR (близько 2,09 млрд. дол.).

SDR включаються в офіційні резерви країн-членів і у разі необхідності можуть бути обмінені на вільно конвертовану валюту, таку як долари, євро, єни або фунти стерлінгів через спеціальні торгові угоди між країнами-членами фонду.

Директор департаменту відзначив, що в заявці Мінфіну не вказувалася мета використання доларових ресурсів. У зв'язку з цим він нагадав, що кожна країна може використовувати наявні SDR на свій розсуд.

У той же час Круглик допустив, що валютні кошти можуть бути використані для оплати імпортованого газу.

Директор департаменту також уточнив, що Україна поки не витрачала кошти SDR, які були отримані в серпні-вересні 2009 року.

Реклама:

Як повідомлялося, за даними прес-служби президента, Україна може використовувати для оплати російського природного газу частину SDR, оскільки ситуація в НАК "Нафтогаз України" з розрахунками за імпортований у жовтні газ є критичною.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!