"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Ющенка заперечують, що грошей на газ немає

Субота, 31 жовтня 2009, 09:28

Заяви Володимира Путіна щодо неспроможності заплатити гроші за отриманий газ є безпідставними і недружними по відношенню до України.

Про це заявив представник президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

"Це безпрецедентний випадок, коли глава уряду сусідньої держави втручається в бюджетну політику українського Кабміну та НАК "Нафтогаз України". Українська сторона не потребує зовнішніх консультантів щодо порядку використання коштів позики МВФ", - зауважив Соколовський.

Він наголосив, що значною мірою завдяки особистим зусиллям президента Віктора Ющенка оплати, зокрема за травень-серпень, виконувалися в повному обсязі.

Реклама:

Головною причиною фінансових труднощів, які зараз переживає НАК "Нафтогаз України" Соколовський назвав контракти за результатами непрозорих домовленостей Путіна - Тимошенко.

Він також спростував повідомлення про начебто відмову європейської сторони надати кредити Україні для вирішення газових питань.

"Ще 30 липня Європейська Комісія та три поважні міжнародні фінансові інституції оприлюднили спільну заяву про надання кредитів для закупівлі російського газу на суму 1,7 млрд. дол. США. Однак керівництво українського уряду до цього часу зволікає із виконанням умов, під які ці кошти мали надійти. А цими умовами мали бути заходи з реформування українського газового сектору", - зазначив він.

Також представник президента підкреслив, що водночас високопосадовці українського і російського урядів уже тривалий час намагаються втягнути Україну у непрозорі офшорні схеми кредитування.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!