"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

S&P ПОГІРШИВ ПРОГНОЗ РЕЙТИНГІВ УКРАЇНИ

П'ятниця, 30 жовтня 2009, 16:31

Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's погіршило прогноз рейтингів України з "позитивного" до "стабільного".

Про це сказано в повідомленні S&P, передає агентство "Українські новини".

"Сьогодні рейтингова служба Standard&Poor's переглянула прогноз за суверенними кредитними рейтингами України з "позитивного" на "стабільний", - сказано в повідомленні.

Разом з тим S&P підтвердило довгострокові й короткострокові кредитні рейтинги України: за зобов'язаннями в іноземній валюті - на рівні CCC+/С; за зобов'язаннями у національній валюті - на рівні В-/С.

Реклама:

Також агентство підтвердило рейтинг за національною шкалою на рівні uaBBB.

За даними S&P, перегляд прогнозу відображає невизначеність, що відновилася недавно, щодо виконання Україною умов програми МВФ про надання країні стабілізаційного кредиту до майбутніх президентських виборів.

"Недавні, обумовлені політичними факторами пропозиції збільшити соціальні витрати мають на увазі, що дефіцит консолідованого суспільного сектору (включаючи перерахування "Нафтогазу України") перевищить 10% ВВП в 2009 році, що також відображає більш низьке, ніж закладено в бюджеті, надходження доходів", - підкреслює S&P.

Крім того, на думку рейтингового агентства, існує невизначеність щодо того, буде чи ні в дійсності збільшений розмір мінімальної зарплати - у зв'язку з непогодженістю, що існує за цим питанням серед різних гілок влади й протиборчих політичних сил.

"До вирішення цього питання надання наступного запланованого траншу кредиту МВФ на 3,9 млрд. доларів, цілком імовірно, буде відкладене, що знову призведе до дефіциту фінансового рахунку України", - підкреслює S&P.

На думку S&P, якість активів української банківської системи продовжує погіршуватися, що призводить до збільшення умовних зобов'язань уряду й негативно впливає на економічне зростання.

За відсутності фінансування МВФ, зазначає агентство, джерела бюджетного фінансування будуть обмежені, що підвищує ризик монетизації дефіциту.

Прогноз "стабільний" відображає збалансованість ризиків за суверенними рейтингами країни.

Разом з тим агентство підкреслює, що подальше невиконання Україною умов програми stand by, а також введення заходів особливого характеру може дестабілізувати економіку, а також зменшити довіри до фінансової системи з негативним наслідками для суверенних рейтингів країни.

Як повідомлялося, у липні S&P поліпшило прогноз рейтингів України з "негативного" до "позитивного" у зв'язку з прогресом у реалізації структурних реформ у бюджетному й фінансовому секторах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!