Українським профспілкам пропонують відмовитися від "нав'язливої ідеї"

Середа, 28 жовтня 2009, 10:36

Представник Міжнародного валютного фонду в Україні Макс Альєр зустрівся у вівторок з керівниками українських профспілок.

Про це повідомила прес-служба МВФ, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"Представники профспілок висловили свою підтримку програмою технічного сприяння, що надається МВФ Україні, але висловили занепокоєння щодо умов цієї програми, оскільки вона може призвести до зниження рівня життя населення", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося раніше, МВФ поставив на вихідних умовою надання Києву чергового траншу кредиту відмову від вже прийнятого парламентом, закону про підвищення соціальних стандартів.

У ході зустрічі лідери українських профспілок висловили думку, що політика, що проводиться урядом відповідно до рекомендацій МВФ, "лягає нестерпним тягарем на людей праці".

Українські профспілкові лідери представляли співробітників комунальних служб, місцевої та рибної промисловості, служб міського автомобільного транспорту та інших галузей української промисловості, інформує МВФ.

Зустріч відбувалася у представництві МВФ в Києві, делегацію представників українських профспілок очолював голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

МВФ повідомив, що профспілки і Міжнародний валютний фонд "поділяють спільну мету з точки зору макроекономічної стабільності та створення умов стійкого поліпшення життєвих стандартів населення з особливою увагою до найбільш економічно вразливих груп суспільства".

Альєр роз'яснив, що ключовим елементом програми фонду в Україні є захист купівельної спроможності зарплат і пенсій, і підкреслив, що значна частина ресурсів МВФ спрямовується до державного бюджету для забезпечення своєчасної виплати урядом пенсій і зарплат.

Альєр також відзначив, що відповідно до програми виплата зарплат і пенсій буде збільшуватися по мірі зростання інфляції, що, як видається, буде складати 10%.

Разом з тим він підкреслив, що зростання рівня виплат зарплат з темпами вище інфляції стане нестерпним тягарем для державного бюджету.

Раніше прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко надіслала президенту Віктору Ющенку листа з пропозицією застосувати право вето щодо закону про підвищення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати.

Законом передбачається встановити прожитковий мінімум з розрахунку на одну особу (у розрахунку на місяць) з 1 листопада 2009 року в розмірі 701 грн., з 1 січня 2010 року - 825 грн., з 1 квітня - 839 грн., з 1 липня - 843 грн., з 1 жовтня - 861 грн., з 1 грудня - 875 грн.

Крім того, розміри мінімальної заробітної плати з 1 листопада 2009 року встановлюються в розмірі 744 грн., з 1 січня 2010 року - 869 грн., з 1 квітня - 884 грн., з 1 липня - 888 грн., з 1 жовтня - 907 грн., з 1 грудня - 922 грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!