"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпрому" життєво необхідно контролювати Україну

Субота, 24 жовтня 2009, 10:01

Росія імітує широку міжнародну підтримку "Південного потоку", щоб вплинути на Україну.

Про це заявив у статті для тижневика "Дзеркало тижня" посол України в Туреччині Сергій Корсунський.

Він нагадав, що концепція "Південного потоку", яку активно просуває російська сторона, передбачає значний перерозподіл обсягів експортованого газу з "українського" маршруту на "чорноморський".

"На офіційному рівні "Газпром" заявляє про наміри використовувати "Південний потік" для транспортування, перш за все, туркменського газу", - зазначив посол.

Реклама:

"Однак подивіться на карту - важко пояснити, навіщо в такому випадку Туркменістану відправляти газ у довгу подорож навколо Каспійського моря, якщо будівництво прямої лінії Туркменістан-Азербайджан обійдеться незрівнянно дешевше", - зазначає Корсунський.

У той же час експерт підкреслює, що питання про те, де взяти кошти для будівництва вкрай складної підводної частини "Південного потоку" у розмірі 20-25 млрд. євро, до цього дня не вирішене.

"Попереду - складна процедура узгодження екологічної складової, але ініціатори проекту вже радісно і з максимальним використанням підвідомчих ЗМІ повідомляють про розширення списку країн, які приєдналися до "Південного потоку", - заявив посол.

Зокрема, за словами Корсунського, називаються Італія, Туреччина, Болгарія, Сербія, Греція, Хорватія.

"Вкрай показові зусилля щодо залучення і Румунії, але ж ясно, що "румунська" точка виходу "Південного потоку" на сушу вимагає проходження через територіальні води України. Навіщо ж все це робиться, причому із залученням Туреччині?", - додає він.

За словами експерта, стратегічне завдання російського "Газпрому" полягає у тому, щоб повернути втрачені під час кризи позиції через скорочення споживання російського газу практично всіма традиційними його покупцями.

У зв'язку з цим "Газпрому", за словами експерта, "життєво необхідно бути впевненим, що ситуація в Україні знаходиться під контролем".

"Це стосується тарифів на транспортування, а також збереження російського впливу на українську енергетичну політику", - зазначив Корсунський.

"Адже якщо Україна фактично увійде в Європейський енергетичний простір, Росія дійсно може опинитися перед необхідністю вести з Україною діалог мовою ЄС, а це не так просто в порівнянні з нашим СНДшним суржиком", - пояснює він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!