Ющенко вимагає підтримати селян у новому держбюджеті

Вівторок, 13 жовтня 2009, 19:09

Президент Віктор Ющенко направив листа прем'єр-міністру Юлії Тимошенко, в якому констатує різке погіршення фінансового стану сільськогосподарських підприємств.

Про це ідеться у повідомленні прес-служби глави держави.

За оцінкою президента, чинниками цього стали нестабільність на ринку сільськогосподарської продукції, відсутність кредитування, недостатньо ефективні заходи державного регулювання цієї сфери.

На його переконання, недопущення розвитку таких негативних тенденцій потребує адекватного врахування у проекті державного бюджету на 2010 рік потреб державної підтримки агропромислового комплексу.

Реклама:

"Внесений урядом до Верховної ради проект Закону "Про Державний бюджет України на 2010 рік" закладає як недосконалі механізми такої підтримки, так і недостатні її обсяги", - йдеться у листі.

Зокрема, Ющенко звертає увагу на те, що практично всі кошти на підтримку підприємств АПК зосереджені у Стабілізаційному фонді. Видатки загального фонду на цю мету порівняно з обсягом, запланованим у бюджеті на 2009 рік, скорочено майже у 4 рази - з 935,2 млн. гривень до 235,5 млн. гривень.

"Концентрація у Стабілізаційному фонді близько 3,2 млрд. гривень для здешевлення кредитів, фінансування інвестиційних проектів та підтримку окремих проектів в агропромисловому комплексі, а також вирішення питань матеріально-технічного забезпечення бюджетних установ агропромислового комплексу створює низку ризиків, що можуть знівелювати заходи з державної підтримки", - зазначається у листі.

Зокрема, на думку глави держави, ненадійність джерел формування Фонду може "призвести до повторення ситуації, яку маємо у поточному році, коли станом на 22 вересня із передбачених у Стабілізаційному фонді 2,200 млрд. гривень виділено лише 264,3 млн. грн., або 12% річних призначень".

Крім того, надання коштів Стабілізаційного фонду для сільськогосподарських підприємств на поворотній основі, що випливає з передбачених у проекті бюджету умов їх виділення, не відповідає принципам підтримки сільськогосподарського виробника і підміняє пряму державну підтримку, яка використовується практично у всіх країнах світу, на кредитування аграріїв.

Водночас, зауважує президент, передбачене в проекті бюджету збільшення обсягів фінансування програм підтримки підприємств АПК на 1,7 млрд. гривень відбувається в основному за рахунок зростання видатків за бюджетними програмами спеціального фонду (на 1,2 млрд. гривень), які пов'язані з діяльністю Аграрного фонду.

Загальний обсяг державної підтримки сільськогосподарських підприємств із загального та Стабілізаційного фондів (у разі повного спрямування на неї передбачених у Стабілізаційному фонді на ці цілі коштів) збільшиться лише на 356 млн. гривень.

"Така політика щодо підтримки агропромислового комплексу унеможливлює подальший розвиток більшості сільськогосподарських підприємств, оскільки, за оцінкою Міністерства аграрної політики, не дає змоги навіть наполовину від потреби здійснювати фінансування бюджетних програм щодо здешевлення вартості залучених кредитів, підтримки фермерських господарств, тваринництва, племінної справи, селекції в рослинництві та інших", - констатує глава держави.

Крім того, зауважує він, керівники сільськогосподарських підприємств вказують на значне погіршення фінансового стану господарств у зв'язку із зниженням закупівельних цін на аграрну продукцію.

Така ситуація значною мірою є наслідком недостатнього внутрішнього попиту на зерно, відсутності необхідних передумов для реалізації експортного потенціалу, збільшення завезення продукції з-за кордону, нерозвиненості та монополізації транспортно-логістичної інфраструктури ринку.

Глава держави також посилається на серйозні нарікання виробників на роботу Аграрного фонду. За інформацією учасників ринку, аграрні підприємства не мають можливості вибирати форми контрактів для продажу зерна Аграрному фонду, який, до того ж, із запізненням оплачує поставлену продукцію.

Також президент вказує на те, що існує потреба у підтримці з боку держави розвиток соціальної сфери села.

"Прошу із залученням фахівців галузі та представників громадських організацій агропромислового комплексу кардинально переглянути під час доопрацювання проекту бюджету на 2010 рік закладені у ньому підходи до державної підтримки сільськогосподарських виробників та розвитку соціальної сфери села, передбачивши реальні механізми та забезпечивши принаймні мінімально необхідні обсяги надання такої підтримки", - йдеться в листі Віктора Ющенка. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!