Україна більше не хоче до Причорноморського зернового пулу?

Вівторок, 13 жовтня 2009, 16:01

Україна відійшла від переговорів щодо створення Причорноморського зернового пулу (Росія, Україна, Казахстан).

Про це він заявив президент Російського зернового союзу Аркадій Злочевський на прес-конференції у Москві, повідомляє агентство "Интерфакс".

"Україна відійшла від оголошених раніше намірів під тиском ЄС і заявила про припинення переговорів", - сказав він.

Проте, вважає Злочевський, "ідея про створення пулу буде жити і, можливо, надалі до нього приєднаються і інші країни - зокрема, Болгарія, Угорщина і Румунія". Однак, вважає він, обсяги їх зернового експорту не порівнянні з експортом трьох країн.

Реклама:

При цьому, відзначив Злочевський, для створення пулу потрібні певні умови - "без участі якоїсь однієї сторони домовитися неможливо".

Необхідність створення пулу він пояснив тим, що Росія, Казахстан і Україна конкурують в одному басейні і, таким чином, "знищують один одного".

"Ця конкуренція до того ж є додатковою ланкою у світовій конкуренції на зерновому ринку", - завив він.

За словами Злочевського, відмова України від переговорів ніяк не позбавляє її від тих втрат, які вона несе в конкурентній боротьбі з іншими країнами.

За його даними, Україна через конкуренцію в Причорноморському басейні, як, утім, і Росія, втрачає майже 10 доларів на тонну експортного зерна по відношенню до американського зерна, "а взагалі цифра втрат по відношенню до європейського й американського зерна доходить до 20 доларів за тонну".

Як відомо, ідея створення зернового пулу Причорноморських держав вперше була піднята і обговорена на Всесвітньому зерновому форумі в червні 2009 року у Санкт-Петербурзі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: