"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Укртранснафта" дала азербайджанську нафту на Кременчуцький НПЗ

Четвер, 8 жовтня 2009, 19:28

ВАТ "Укртранснафта" почало постачання легкої каспійської нафти азербайджанського походження системою "Придніпровські магістральні нафтопроводи" у реверсному напрямі на ЗАТ "Укртатнафта".

Про це повідомив голова правління ВАТ "Укртранснафта" Олександр Лазорко на прес-конференції, повідомляє агентство "УНІАН".

"Відучора "Укртранснафта" почала транспортування Придніпровськими магістральними нафтопроводами світлої нафти сорту Azeri Light на державний нафтопереробний завод, найбільший завод - Кременчуцький НПЗ", - сказав він.

За його словами, реалізація даного проекту проводиться на виконання "Програми диверсифікації джерел постачання нафти в Україну на період до 2015 року", затвердженої постановою КМУ від 8 листопада 2006 року №1572, а також указів президента і рішень РНБО.

Реклама:

Як зазначив голова правління ВАТ з експорту і імпорту нафтопродуктів "Ексімнафтопродукт" Андрій Романовський , який є логістичним партнером у даному проекті, "початок прокачування легкої нафти на Кременчуцький НПЗ є дуже важливим не лише для безпосередньо заводу, це важливим є і для України. І я дуже радий, що наше підприємство змогло взяти участь у диверсифікації постачання енергоносіїв в Україну".

Голова правління ЗАТ "Укртатнафта" Павло Овчаренко зазначив, що його компанія уклала довгостроковий контракт із Державною нафтовою компанією Азербайджану (SOCAR, State Oil Company of Azerbaijan Republic) на постачання нафти в обсязі не менш як 240 тис. тонн на місяць.

"Два роки нафтової блокади, в якій перебував завод, з боку російських транспортних і нафтових компаній, сьогодні були перервані. Сьогодні о п`ятій ранку нафта була поставлена на завод, і вже у вигляді готових нафтопродуктів сьогодні вона відвантажується споживачам", - сказав він.

При цьому Овчаренко додав, що "те постачання, яке на сьогодні ведеться, - це максимально оптимальне постачання для "Укртатнафти", яке дасть можливість переробляти до 500-560 тис. тонн на місяць, або 6 млн. тонн на рік і, що найголовніше, виробляти продукт: по бензинах - відповідний стандартам "Євро-3", а по дизельному пальному - стандартам "Євро-4".

За словами Овчаренка, нафта, що поставляється зараз на завод, є низько-сірчистою і, з урахуванням проведеної модернізації дозволяє заводу випускати нафтопродукти, що відповідають європейським стандартам.

За його словами, в листопаді компанія також планує поставити 240 тис. тонн азербайджанської нафти.

Нагадаємо, з жовтня 2007 року ВАТ "Укртранснафта" не здійснює транспортування російської нафти сорту Urals на Кременчуцький НПЗ через відмову російської сторони поставляти сировину для переробки на заводі.

Найбільшими акціонерами ЗАТ "Укртатанфта" є НАК "Нафтогаз України", ВАТ "Татнєфть" (РФ) і ТОВ "Корсан", яке пов'язують з українським бізнесменом Ігором Коломойським.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: