"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Крах долара неможливий

Вівторок, 6 жовтня 2009, 16:53 -

Арабські країни разом з Китаєм, Росією, Японією та Францією проводять таємні переговори щодо заміни долара.

За даними британської газети The Independent, на переговорах пропонується замінити долар корзиною валют, яка включатиме єну, юань, євро, золото та уніфіковану валюту для арабських країн Персидської затоки.

Це повідомлення викликало у вівторок зниження курсу долара до євро.

На думку директора економічних програм Центру Разумкова Василя Юрчишина, долар ще довгий час залишатиметься провідною світовою валютою.

Реклама:

"Я думаю, що різні "сенсації" будуть множитися. У першу чергу, такі заколоти невигідні Китаю та арабським країнам, головні фінансові активи яких номіновані у доларах", - зауважив він у коментарі "Економічній правді".

Експерт вважає, що мета появи таких повідомлень - специфічні інтереси та можливість зіграти на панічних настроях окремих інвесторів заради отримання прибутків. Інша версія - політичні інтереси країн, у яких "справи ідуть не зовсім добре".

"Сценарій краху долара мені видається абсолютно нереалістичним, безперспективним та некваліфікованим", - переконаний Юрчишин.

Він зауважив, що зараз у світі обговорюються більш реалістичні проекти стосовно нової світової валюти.

Наприклад, Китай пропонує розширити використання SDR - спеціальних прав запозичень, штучної валюти Міжнародного валютного фонду - для зовнішньоторговельних операцій та котирувань на міжнародних ринках.

"Це робитиметься поступово і абсолютно не всупереч долару. Є таке гарне прислів'я: поки товстий всохне, худий здохне. Крах долара неможливий", - підсумував аналітик.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: