Позов Vanco до України відклали до березня

Четвер, 1 жовтня 2009, 18:21

Стокгольмський комерційний арбітраж запланував на 15-28 березня слухання щодо спору між Vanco Prikerchenska Limited і Україною, ініційованого Vanco з метою змусити Україну виконати укладену в жовтні 2007 року угоду про розділ продукції (УРП), видобуток якої буде вестися на шельфі Чорного моря в межах Прикерченської нафтогазоносної ділянки.

Відповідний позов Vanco направила до суду 17 квітня цього року, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

У свою чергу Україна 7 серпня подала в арбітраж відгук на позов.

Відповідно до затвердженого судом процедурного розкладу, Vanco має направити відповідь позивача на заперечення за позовом до 13 листопада, потім Україні дається термін до 29 січня на повторне заперечення, після чого Vanco до 5 березня може подати своє повторне заперечення на зустрічні вимоги.

Реклама:

У матеріалах суду відзначається, що в своєму позові Vanco не вказала суму претензій, хоча в запиті на арбітраж, поданому у липні 2008 року, вона складала близько 100 млн. доларів.

Як повідомлялося, Україна оголосила конкурс на право укладання УРП у грудні 2005 року. Переможцем конкурсу у квітні 2006 року була визнана Vanco International, 100% дочірня компанія Vanco Energy Company (США). Процес узгодження проекту УРП тривав більше року.

У жовтні 2007 року уряд схвалив проект УРП, яка була підписана 19 жовтня в присутності президента Віктора Ющенка.

Потім Vanco International переуступила права по УРП компанії Vanco Prykerchenska, якій 5 грудня 2007 року Мінприроди видало ліцензію на геологічне вивчення, дослідно-промисловий і промисловий видобуток нафти, газу і газоконденсату в межах Прикерченської ділянки.

Після зміни уряду Мінприроди анулювало цей спецдозвіл у квітні 2008 року, а Кабінет міністрів розірвав УРП.

Ющенко зажадав від уряду призупинити дію рішення про анулювання ліцензії і продовжити переговори з інвестором, проте Кабмін не прислухався до його поради.

У свою чергу, Vanсo звернулася до міжнародного арбітражу, одночасно продовжуючи робити уряду пропозиції про відновлення співпраці в рамках УРП. Зокрема, 1 жовтня 2009 року компанія офіційно надала на розгляд Кабміну робочу програму і бюджет у розмірі 57 млн. доларів для реалізації першого етапу розробки Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря в 2010 році, як це і передбачено угодою.

Vanсo також нагадала, що в листі від 29 січня 2009 року на адресу Стокгольмського арбітражу прем'єр Юлія Тимошенко запевнила, що уряд не вдаватиметься до будь-яких дій на Прикерченській ділянці, які можуть порушити права компанії до завершення арбітражного розгляду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: