У Ющенка розраховують на туркменський газ з 2015 року

Вівторок, 22 вересня 2009, 15:10

Представник президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський розраховує на поновлення поставок природного газу з Туркменістану орієнтовно з 2015 року.

Про це повідомляє агентство "Українські новини" з посиланням на прес-службу президента.

"Орієнтиром варто вважати 2015 рік, коли Туркменістан планує добувати 120-150 млрд. кубометрів газу за рік, що перевищить його сьогоднішні експортні зобов'язання", - цитує прес-служба Соколовського.

Він вважає, що питання налагодження поставок перебуває в компетенції Кабінету міністрів.

Реклама:

На його думку, уряд повинен в першу чергу врегулювати питання транзиту туркменського газу через територію Казахстану, Узбекистану й Росії, а надалі укласти відповідний договір з Туркменістаном.

При цьому Соколовський вважає за необхідне використовувати попередній досвід поставок туркменського газу до України у 2003-2005 роках.

"Транзит цього газу через територію Росії здійснювався відповідно до угоди від 4 жовтня 2001 року між Кабміном і урядом Росії про додаткові заходи щодо забезпечення транзиту російського газу територією України, що де-юре діє до 2013 року включно", - нагадав він.

Так, уточнив Соколовський, відповідно до цієї угоди, російська сторона гарантує транзит середньоазіатського природного газу для забезпечення споживачів України на умовах, аналогічних умовам транзиту Україною російського газу до Європи.

"Керівник уряду Юлія Тимошенко, з огляду на її передвиборні обіцянки, повинна домогтися продовження терміну дії положень цієї угоди щодо транзиту, а головне - наповнити її практичним змістом", - вважає Соколовський.

У цілому він вказав на зацікавленість України в якнайшвидшому поновленні поставок газу з Туркменістану.

Як повідомлялося, Соколовський прогнозує вартість імпортованого з Росії у січні-березні 2010 року природного газу на рівні близько 300 доларів за 1 тис. кубометрів.

У законопроекті "Про Державний бюджет України на 2010 рік", зареєстрованому у Верховній раді 15 вересня, Кабмін прогнозує закупівельну ціну на імпортований газ в 2010 на рівні 265 доларів за 1 тис. кубометрів.

3 вересня Тимошенко заявила, що Україна планує імпортувати 27-33 млрд. кубометрів російського газу в 2010 році.

Україна домовилася з Росією про сплату фактично спожитих обсягів імпортованого газу замість обсягів, передбачених контрактам на поставку палива.

Контрактом на поставку газу в 2010 передбачений обсяг імпорту 52 млрд. кубометрів з можливістю 20% зниження поставок до 42 млрд. кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!