"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Трансбанк знайшов собі "Цілителя"

Четвер, 17 вересня 2009, 09:35

Трансбанк, у якому з 2 березня введена тимчасова адміністрація, знайшов інвестора.

Про це пише газета "Дело" з посиланням на тимчасового адміністратора Трансбанку Олександра Андрійчука.

"Національний банк 8 вересня затвердив програму фінансового оздоровлення банку, розроблену мною і новим інвестором - малим колективним підприємством "Цілитель", - сказав він.

За словами Андрійчука, нові інвестори з'явилися тільки 10 серпня, на той момент в НБУ уже був підготовлений проект постанови про ліквідацію Трансбанку.

Реклама:

За інформацією видання, "Цілитель" контролюється одеським бізнесменом Віталієм Черновим, який одночасно керує цим підприємством.

Серед компаній, що входять у сферу впливу Віталія Чернова, банків немає, і, як розповідають учасники ринку, до Трансбанку одеський бізнесмен цікавився покупкою іншої проблемної фінустанови - банку "Арма", - але пізніше відмовився від цих планів.

Зціляти банк керівництво фінустанови й інвестор будуть протягом 6 місяців - план фінансового оздоровлення діє з 1 вересня 2009 року до 1 березня 2010 року.

Підприємство "Цілитель" зобов'язалося інвестувати в банк понад півмільярда гривень.

"Інвестор готовий провести фінансове оздоровлення банку шляхом збільшення його статутного капіталу на 550 млн. гривень", - розповідає Андрійчук.

Графік надходження коштів інвестора у Трансбанк ще узгоджується, але вже точно відомо, що вся сума повинна бути перерахована протягом трьох місяців, тобто до закінчення терміну дії мораторію на задоволення вимог кредиторів.

Разом з тим часу на те, щоб перерахувати першу частину коштів, у нових акціонерів залишилося дуже мало.

"Цього тижня "Цілитель" повинен завести частина грошей в Трансбанк. Якщо цього не відбудеться, банк доведеться ліквідовувати", - пояснює начальник управління кризового менеджменту НБУ Юрій Петров.

Крім "вливання" 550 млн. гривень у капітал Трансбанку, інвестори розраховують підтримати його ліквідність шляхом повернення проблемних кредитів.

Так, джерело, близьке до банку, повідомило, що новий інвестор розраховує на повернення боргу - близько 100 млн. гривень - інвестиційно-будівельною компанією "Столиця", яка контролюється чинним акціонером Трансбанку Володимиром Костеріним.

Якщо "Цілитель" встигне вкластися у встановлені Нацбанком дедлайни і інвестує у статутний капітал заплановані 550 млн. гривень, підприємство стане практично одноосібним власником Трансбанку, а нинішній мажоритарний акціонер фінустанови - голова Партії зелених Володимир Костерін - повністю втратить контроль над банком.

"Інвестор отримає практично 100% акцій Трансбанку", - говорить Олександр Андрійчук.

Трансбанк заснований в 1991 році. За даними НБУ, на початок липня 2009 року активи банку складали 506,5 млн. гривень. Кошти юридичних осіб у банку складають 253,1 млн. гривень, фізичних осіб - 468,9 млн. гривень.

У вересні Нацбанк продовжив Трансбанку мораторій на задоволення вимог кредиторів, термін якого закінчився 1 вересня, ще на три місяці.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: