Думка експерта: Продаж ПФТС - це вихід?

Середа, 16 вересня 2009, 12:41

На українському фондовому ринку дедалі гучніше говорять про ймовірний продаж однієї з провідних бірж - Першої фондової торгівельної системи (ПФТС) Московській міжбанківській валютній біржі (ММВБ).

"Економічна правда" звернулася до генерального директора інвестиційної компанії  Concorde Capital Ігоря Мазепи з проханням прокоментувати ситуацію щодо ймовірної угоди.

- ПФТС уже тринадцять років. За цей час ми бачили бурхливий розвиток ринку - і у грошах, і в інфраструктурних продуктах. Найслабшим місцем завжди залишався розвиток біржової торгівлі, не було нових думок щодо перспектив розвитку.

Реклама:

Торговці виходили з рядом ініціатив щодо покращення роботи біржі. На жаль, на ПФТС склалася така ситуація, що рішення приймають не акціонери чи учасники, а одна людина - Ірина Заря. Вона не акціонер, а найманий менеджер, який є тримачем довіреності на контрольний голосуючий пакет.

За останні роки не відбулося значних позитивних змін, більше того, траплялися збої у роботі біржі. Виникла крайня потреба щось змінити.

За збігом обставин, до Києва у цей час почали приїжджати представники ММВБ, РТС та Варшавської фондової біржі. Зрозуміло, що, крім менеджменту ПФТС, вони зустрічалися з учасниками ринку. Так виникла ідея консолідувати зусилля, ми не могли гаяти час.

РТС зробила пропозицію провідним операторам та біржі ПФТС. Йшлося про створення одного біржового майданчика і його розвиток.

Але угода не відбулася, і жодних пояснень ми від Ірини Олександрівни не отримали. Тому мені дивно, чому президент ПФТС погодилася вести переговори з ММВБ після того, як вона проігнорувала пропозицію РТС та провідних операторів. Це агонія чи приватний інтерес?

Далі вийшло так, що провідні оператори, включаючи Concorde Capital, створили разом з РТС майданчик "Українська біржа" і запустили його у березні. УБ відразу зайняла значну частку ринку.

Менеджмент ПФТС, у відповідь на створення Української біржі, зайнявся "лівими" операціями - технічними прогонами, які до ринкових торгів не мають жодного стосунку. У підсумку, ПФТС програє у конкурентній боротьбі.

Виходом із ситуації справді може стати продаж ПФТС одній із зацікавлених сторін, зокрема, ММВБ. І, наскільки я розумію, цей процес триває. Але дивно, чому він вкритий чутками, і чому він відбувається таємно.

На жаль, ні я, ні десятки моїх колег і гадки не мають, що там відбувається з ПФТС, на якій стадії ці перемовини і про які умови йдеться. Чуток багато, однак диму без вогню не буває.

На мою думку, якщо угода справді має місце, і ММВБ просто увійде в капітал ПФТС, нічого не зміниться - ММВБ і так уже надала свою платформу ПФТС. Ефект з'явиться лише тоді, коли ММВБ введе у ПФТС свій менеджмент.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: