Ющенко заборонив забирати "Південь" у Міноборони

Вівторок, 15 вересня 2009, 18:24 -

Президент Віктор Ющенко призупинив дію розпорядження Кабінету міністрів №683-р "Про передачу цілісного майнового комплексу державного підприємства "Південь" до сфери управління Держкомпідприємництва"від 17 червня 2009 року.

Відповідний указ підписаний главою держави 14 вересня і оприлюднений на його офіційному веб-сайті у вівторок.

Цим розпорядженням Кабінет міністрів погодився з пропозицією Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва щодо передачі цілісного майнового комплексу державного підприємства "Південь" зі сфери управління Міністерства оборони до сфери управління Держкомпідприємництва.

Це рішення було прийнято без участі представників Міноборони.

Реклама:

Як зазначає глава держави, Конституція наділяє Кабінет міністрів повноваженням здійснювати управління об'єктами державної власності відповідно до закону.

Законами, які визначають правові основи управління військовим майном, об'єктами державної власності, є закони "Про правовий режим майна у Збройних силах України", "Про оборону України", "Про управління об'єктами державної власності", відповідно до яких управління військовим майном здійснюється центральним органом виконавчої влади - Міністерством оборони.

У той же час відповідно до закріплених Основним законом основ правового порядку в Україні, органи державної влади зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачений Конституцією та законами України.

"Таким чином, вирішивши розпорядженням №683-р питання управління військовим майном без участі Міністерства оборони, Кабінет міністрів діяв у спосіб, що не передбачений Основним законом держави, законами України "Про управління об'єктами державної власності", "Про правовий режим майна у Збройних силах", "Про оборону України", і порушив норми п. 5 ст. 116 Конституції, а також ч. 2 ст. 6, ч. 2 ст. 19, ч. 3 ст. 113 Конституції, які зобов'язують Кабінет міністрів керуватися у своїй діяльності, зокрема, Конституцією та законами і згідно з частиною третьою статті 8 Основного Закону держави є нормами прямої дії", - йдеться в указі глави держави.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: