"Нафтогаз" просить скоротити імпорт газу до України

Четвер, 10 вересня 2009, 14:42

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" офіційно звернулася до російської компанії "Газпром" із пропозицією скоротити базовий обсяг імпорту газу до України на 2010 рік, закладений у контракті на поставку, з 52 млрд. кубометрів до 33 млрд. кубометрів.

Про це заявив начальник управління з роботи з країнами ближнього зарубіжжя "Газпрому", директор компанії "Газпром Збут Україна" Анатолій Подмишальський, повідомляє агентство "Українські новини".

"Вони звертаються офіційно, поки йдуть різні посилання. Їм хочеться знизити з 52 до 33 (млрд. кубометрів), щоб якщо 20% зберегти (можливе зниження обсягів імпорту відповідно до контракту), то вийти десь на 27 млрд. і менше", - сказав він.

При цьому Подмишальский зазначив, що "Нафтогаз" подав заявку на жовтень-грудень на імпорт 14 млрд. кубометрів для того, щоб вибрати передбачений контрактом обсяг 32 млрд. кубометрів.

Реклама:

"Вони дали нам заявку на 14 млрд. на четвертий квартал, по балансу в нас - 12,5 млрд. На 14 дали з такого розрахунку, щоб вийти на 32 млрд.", - сказав директор компанії "Газпром Збут Україна".

За його прогнозом, ціна імпортного газу для України в четвертому кварталі становитиме близько 205-210 доларів за 1 тис. кубометрів газу.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко вважає, що планований обсяг імпорту Україною в 2010 році близько 32 млрд. кубометрів газу не порушує контракт із російським "Газпромом".

1 вересня під час зустрічі в Польщі Тимошенко й прем'єр-міністр Росії Володимир Путін заявили, що домовилися про сплату фактично спожитих обсягів імпортованого газу замість обсягів, передбачених контрактам на поставку палива.

Україна планує імпортувати 27-33 млрд. кубометрів російського газу в 2010 році замість законтрактованого мінімального обсягу 42 млрд. кубометрів.

Цього року імпорт прогнозується на рівні 32-33 млрд. кубометрів, що відповідає положенню контракту з урахуванням 20% знижки.

У серпні Україна імпортувала близько 3,2 млрд. кубометрів природного газу. У липні імпорт газу становив понад 3 млрд. кубометрів, у червні було імпортовано близько 1,1 млрд. кубометрів, у травні - 2,376 млрд. кубометрів газу. У квітні Україна імпортувала 2,398 млрд. кубометрів газу, і ще близько 2,5 млрд. кубометрів протягом січня-березня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!