"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ющенко розповів Тимошенко про своє бачення держбюджету-2010

Четвер, 10 вересня 2009, 13:15

Президент Віктор Ющенко надав уряду принципові зауваження до проекту державного бюджету на 2010 рік.

Із відповідним листом він 10 вересня звернувся до прем'єр-міністра, повідомляє прес-служба глави держави.

"У зв'язку із запланованим на 12 вересня поточного року розглядом на засіданні Кабінету міністрів проекту Закону "Про Державний бюджет України на 2010 рік" та враховуючи те, що до глави держави відповідний проект закону до цього часу не надійшов, надаю своє бачення концептуальних засад, на яких має ґрунтуватись фінансовий план держави на наступний рік", - йдеться у документі.

Президент наполягає на тому, що проект бюджету повинен враховувати отримані у 2009 році уроки внаслідок допущених помилок у бюджетній політиці.

Реклама:

Відтак, під час формування державного бюджету на 2010 рік, за його словами, має бути дотриманий ряд принципових позицій.

Серед іншого, глава держави наголошує на здійсненні розрахунку показників бюджету на 2010 рік на реальному прогнозі макропоказників економічного і соціального розвитку, а також утримання дефіциту державного бюджету на рівні, не вищому 3% ВВП.

Також принциповими є недопущення подальшого різкого зростання державного боргу країни та визначення у законі проектів, реалізація яких забезпечуватиметься за рахунок кредитів, залучених під державні гарантії, одержувачів таких кредитів та обсягу державних гарантій, і недопущення збільшення податкового навантаження на бізнес.

До інших принципових позицій, дотримання яких вимагає глава держави, увійшли:

- побудова міжбюджетних відносин на визначених чинним законодавством засадах та посилення фінансової бази бюджетів Автономної Республіки Крим, обласних бюджетів та бюджету міста Севастополя з подальшим перерозподілом цих коштів між місцевими бюджетами для фінансування реалізації інвестиційних проектів;

- повернення Стабілізаційному фонду його головної функції інвестиційного локомотиву економіки та недопущення у 2010 році розпорошення його коштів на поточні потреби;

- забезпечення енергетичної безпеки держави, зокрема шляхом збалансування фінансових потоків НАК "Нафтогаз України"; 

- забезпечення обороноздатності країни на достатньому рівні;

- реалізація виваженої та відповідальної соціальної політики, спрямованої на підтримку найвразливіших верств населення, встановлення реального рівня прожиткового мінімуму та соціальних гарантій;

- забезпечення додаткових надходжень до Пенсійного фонду за рахунок запровадження окремими законами спеціальних зборів на предмети розкоші;

- розвиток на належному рівні нематеріальної сфери, насамперед охорони здоров'я, освіти, культури, науки;

- реалізація програми із забезпечення громадян доступним житлом;

- фінансування у необхідних обсягах заходів з підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. 

- фінансування в повному обсязі поточного та простроченого у 2009 році відшкодування податку на додану вартість.

"Бюджетна політика має бути узгоджена з пріоритетами економічного розвитку держави. Тому наголошую на безумовному додержанні вимоги закону щодо обов'язкового внесення до парламенту разом з проектом бюджету проекту Державної програми економічного і соціального розвитку України на відповідний рік", - додає у листі Ющенко.

Президент висловлює переконання, що врахування цих пропозицій у Державному бюджеті на 2010 рік дасть змогу прийняти збалансований і реальний документ, реалізація якого сприятиме відновленню економічного зростання в 2010 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!