Тимошенко здала національні інтереси – Ющенко

Неділя, 6 вересня 2009, 21:08

З початку року Україна накопичила 41,5 млрд. гривень штрафів за недобір газу, згідно газових угод з Росією.

Про це заявив президент Віктор Ющенко в ефірі телеканалу "Інтер", відповідаючи на питання, чи є гарантії, що Росія не накладе на Україну штрафні санкції за недобір газу.

"Які гарантії можуть бути, коли чорним по білому написано, що за недобір російського газу у паливний сезон, покупець платить 150% вартості газу, а в міжопалювальних періодах - 300% ціни", - зазначив він.

"Таких штрафів у нас за 7 місяців набралося 41,5 млрд. гривень. Ми за весь газ, який спожили за 7 місяців, менше заплатили, ніж напрацювали штрафів", - заявив президент.

Реклама:

"Очевидно, ні про які зміни до такого договору російська сторона не буде вести мови, бо це найслабкіше місце, самий великий програш, який допустила урядова команда при підписанні цієї угоди. Це один з механізмів залежності, навіть не економічної. Політичної", - підкреслив Ющенко.

"Те що відбулося у січні 2009 року, я маю на увазі контракти і угоди, які підписав прем'єр, зокрема, які входять у пакет газових домовленостей - це здача інтересів України. Це абсолютно авантюрний і непродуманий крок", - наголосив він.

Президент зазначив, що, "враховуючи угоду, підписану прем'єром у Москві, хімія зупинилася".

"А це серед промисловості, поряд з металургією, був один із базових секторів споживання", - сказав Ющенко.

"Хімія обвалилася. Півроку вона стояла, 6 комбінатів формально припинили свою роботу, при чому абсолютно припинили експортну відгрузку, тому що на Україну пішов дешевший аміак виробництва Росії", - заявив глава держави.

Він наголосив, що "жодна промисловість не платила більшої ціни за газ у першому півріччі, як українська промисловість".

"Тішитися, що ми через зупинку виробника припинили споживання - це не є предметом гордості. Це політика, коли знищується курка, яка несе золоті яйця", - вважає президент.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: