"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Індустріалізація від Яценюка "вгамує" ціни на нафтопродукти

Четвер, 3 вересня 2009, 15:44 -

Лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк вважає, що ціни на нафтопродукти можна знизити.

Про це він сказав 3 вересня під час прес-конференції в Києві, повідомляє прес-служба "Фронту змін".

"Минулого року ціна за барель нафти на нью-йоркській біржі впала з 147 доларів до 33 доларів. Що відбулося у всьому світі? Зменшення цін на всі види енергоносіїв. Чому я кажу про всі види енергоносіїв? Тому що будь-яка енергетика прив'язана безпосередньо до ціни на нафту. Це стосується вугілля, електроенергії, це в тому числі стосується і газу, адже газ також по формулі прив'язаний. Що відбулося в Україні? Ми ж особлива країна. В Україні відбувся ріст цін на паливно-мастильні матеріали", - сказав він.

Яценюк назвав чотири пункти, завдяки яким можна змінити ситуацію.

Реклама:

Лідер "Фронту змін" зауважив, що Україні варто посилювати енергобезпеку за рахунок здійснення проектів індустріалізації у галузях видобутку нафти і переробки нафтопродуктів.

"В чому проблема? Проблема в тому, що ми нічого не зробили за останні 18 років в частині власного видобутку. Жодного реального проекту по збільшенню власної ресурсної позиції по нафті і газу не здійснено", - наголосив він.

Також політик вважає, що слід розвивати внутрішнє виробництво нафтопродуктів.

"Ми все імпортуємо. А якщо ми все імпортуємо, то зростання курсу долара безпосередньо відіб'ється на українських заправках", - зазначає Яценюк.

На його думку, країні потрібні антимонопольні заходи для підвищення конкуренції.

"В Україні відсутня антимонопольна політика. Для себе я бачу одним з пріоритетів впровадження реального, дієвого механізму боротьби з монополізмом і боротьби з антиконкурентними діями", - впевнений депутат.

Крім того, лідер "Фронту змін"  сказав, що держава має надати стимул виробникам для модернізації виробництва: "Потужність українських заводів, або глибина переробки нафти, максимально сягає 60 з гаком відсотків. На противагу, в Білорусії глибина переробки нафти сягає під 90%. У нас немає жодної реконструкції. Лисичанський завод, який був побудований ще за часів СРСР - єдине найбільш ефективне підприємство. Тому Україні потрібна реальна реконструкція".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: