"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ проведе інтервенції під потреби готівкового ринку

Вівторок, 25 серпня 2009, 17:17

Національний банк (НБУ) вирішив провести валютні інтервенції 25 і 27 серпня для підтримки курсу на готівковому валютному ринку. 

Про це йдеться в листі НБУ банкам у вівторок, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна". 

"Оскільки дестабілізація стану валютного ринку відбувається через готівковий ринок, НБУ прийняв рішення про здійснення 25 і 27 серпня 2009 цільових валютних інтервенцій з продажу безготівкової іноземної валюти за гривні для забезпечення здійснення суб'єктами ринку валютообмінних операцій", - говориться в документі. 

Згідно з ним, куплена банками у Нацбанку безготівкова валюта має бути обміняна на готівкову валюту і продана населенню протягом п'яти днів через каси банків та мережу власних пунктів обміну іноземних валют (крім пунктів обміну, що працюють на підставі агентських договорів). 

При цьому НБУ встановив обмеження на курс, за яким буде реалізовуватися готівкова валюта. 

"Курс продажу готівкової іноземної валюти за гривні не може перевищувати курс, за яким інвалюта була придбана в НБУ, більш ніж на 2%", - наголошується в листі. 

НБУ повідомив банкам, що 25 серпня він готовий продавати валюту за курсом 8,00 грн./дол. і купувати по 7,89 грн./дол. Таким чином, з урахуванням встановленого обмеження курс продажу готівкової валюти має становити до 8,16 грн./дол. 

Банкам також забороняється здійснювати операції з продажу готівкової валюти одній особі в сумі, еквівалентній понад 8 тисяч гривень в один операційний день. 

Невикористану за призначенням іноземну валюту в сумі, що перевищує 1 тисячу доларів, банки зобов'язані будуть продати НБУ на шостий робочий день з дня проведення інтервенції. 

"У разі порушення банком зазначеного порядку продажу готівкової іноземної валюти для здійснення валютообмінних операцій, Нацбанк не буде допускати такі банки до наступних валютних інтервенцій", - підкреслюється в листі.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!