"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Захист вкладників на Заході обходиться дешевше, ніж в Україні

Понеділок, 24 серпня 2009, 13:38

В більшості західних країн захист вкладників обходиться значно швидше і обходиться дешевше, ніж в Україні.

Про це заявив директор Світового банку по Україні, Білорусі й Молдові Мартін Райзер в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня".

"У більшості західних країн існує необхідна нормативно-правова база, що дозволяє регуляторам забирати депозити з проблемного банку, вилучати з нього всі хороші активи і переводити їх до іншого банку", - зазначив він.

Таким чином, говорить Райзер, захист вкладників відбувається значно швидше і обходиться дешевше.

Реклама:

"В Україні теж є такий закон, але він був прийнятий лише кілька тижнів тому. А поки його не було, єдиною можливістю повністю захистити вкладників проблемного банку була його рекапіталізація за рахунок держави", - підкреслює директор СБ в Україні.

За словами Райзера, тільки після заходу в банк має сенс проводити його детальний комплексний аудит, який дасть достовірні відповіді на питання, чи є взагалі у цього банку шанси вижити і які реальні джерела його доходу.

"У випадку ідеальної взаємної довіри і співпраці між центральним банком і урядом ситуація була б набагато простішою. Але ви знаєте, що такої ідеальної співпраці немає. Тому Міністерство фінансів ухвалило результати діагностики, а зараз, зайшовши в перші банки, проводить їх комплексний аудит", - вважає представник СБ.

Райзер зазначає, що з результатів діагностики дізналися, що в таких банках, як, наприклад, "Київ" і "Родовід", капіталу вже немає і, що він дорівнює нулю або навіть негативний.

"У результаті уряд став власником майже 100% цих банків. І в даному випадку вже не має принципового значення, скільки капіталу потрібно спочатку вкласти. Його повинно бути достатньо для того, щоб повністю обслужити виплату пред'явлених до повернення депозитів населення", - наголошує він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: