Укргазбанк націлився обслуговування "дочок" "Нафтогазу"

Субота, 22 серпня 2009, 14:32

Укргазбанк веде активні переговори з НАК "Нафтогаз України" про прийняття на обслуговування низки її дочірніх структур.

Про це заявив голова правління банку Олександр Морозов в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня".

Він нагадав, що Укргазбанк колись створювався як структура, орієнтована саме на газову галузь. 

"Тому одне з головних своїх завдань я вбачаю в тому, щоб почати максимально ефективно використовувати в сьогоднішніх умовах увесь досвід, накопичений за 16 років існування банку", - пояснив Морозов.

Реклама:

За його словами, підприємства системи НАК "Нафтогаз України" співпрцюють з більш ніж 60 банками.

Таким чином, з одного боку це дозволяє диверсифікувати фінансові потоки і ризики, але з іншого - створює достатньо серйозні складнощі управлінського характеру, заважає оптимальному управлінню цими потоками, переконаний банкір.

При цьому, за словами Морозова, мова не йде про тотальну централізацію. 

"Ми не ставимо завдання, щоб завтра ж "Нафтогаз" з усіма своїми підприємствами перейшов на обслуговування виключно в Укргазбанк. Але в міру збільшення можливостей банку, у міру зростання зацікавленості НАК ми працюватимемо над тим, щоб розширювати взаємодію", - відзначив він. 

"До того ж, якщо раніше було не зовсім коректно казати про масштабне співробітництво держкомпанії з недержавним Укргазбанком, то зараз ситуація кардинально змінилася", - додав банкір.

Олександр Морозов зазначив, що для реалізації цієї ідеї доцільно підписати певний меморандум, в якому будуть відображені інтереси і наміри кожного з підписантів.

Він також уточнив, що така ідея вже знайшла розуміння у Мінфіні, Нацбанку й "Нафтогазі".

"Це поки що проект. Саме зараз його розглядають та обговорюють усі сторони. Якщо НАК "Нафтогаз" ввійде в цей процес, то вона теж буде однією зі сторін, але поки що насамперед - це НБУ і Мінфін. НБУ - як регулятор, а Мінфін за законом визначений як ключове міністерство, котре управляє частками держави в рекапіталізованих банках", - пояснив банкір.

При цьому Морозов наголосив, що поки не йдеться про відмову від універсальності установи.

"Також тут не йдеться про якийсь новий радикальний поворот. В Укргазбанку обслуговується чимало облгазів у регіонах України, окремих підприємств і філій НАК. Тобто в банку вже багато клієнтів із цієї галузі, він добре обізнаний з її специфікою. Мова про те, щоб ми всі напрацювання і наявний досвід систематизували та подивилися, у чому тут може бути взаємний інтерес", - уточнив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: