Акциз на тютюнові вироби можуть знову збільшити

Четвер, 13 серпня 2009, 13:07

В Україні вдруге за рік можуть підвищитися ціни на сигарети.

В середу виконуючий обов'язки міністра фінансів Ігор Уманський заявив, що Кабмін запропонував Верховній Раді підвищити адвалорну ставку акцизного збору на тютюнові вироби до 36%.

За підрахунками Мінфіну, це призведе до підвищення вартості сигарет на 5%, а за оцінками учасників ринку - на 15-20%, пише видання "Комерсант-Україна".

За словами Уманського, це необхідно для збільшення резервного фонду Кабміну, з якого буде виділено кошти на компенсацію витрат районам, що постраждали від торішнього паводку.

Збільшення ставки акцизу дозволить додатково залучити в держбюджет до кінця року 350-500 млн. грн., підрахували в Мінфіні.

Це вже друге підвищення акцизного збору на тютюнові вироби в Україні в цьому році. З 1 травня адвалорна складова акцизної ставки була підвищена з 16% до 20%, а специфічна - з 15,6 грн. до 35 грн. за 1000 сигарет без фільтра та з 37,5 грн. до 60 грн. за 1000 сигарет з фільтром.

За даними учасників ринку, це призвело до подорожчання їх продукції не менше ніж на 40%.

"Подорожчання сигарет торкнулося споживачів приблизно через місяць-півтори після вступу в силу закону - дистриб'юторські і роздрібні компанії мали запаси сигарет на складах", - зазначає директор з корпоративних питань "JTI-Україна" Дмитро Редько.

"Відразу після цього ми відчули різке зниження попиту на сигарети у всіх цінових сегментах, але найбільше - в преміальному та середньому", - розповіло джерело в "Імперіал Тобако Юкрейн".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: