Депутати хочуть продовжити 13-відсоткове мито ще на півроку

Вівторок, 4 серпня 2009, 19:55

Продовжити дію тимчасової цільової надбавки до ставок ввізного мита в розмірі 13% від митної вартості, що застосовується при імпорті м'яса, спиртних напоїв та ряду промтоварів, пропонують депутати трьох найбільших фракцій парламенту.

Відповідний законопроект депутатів від Партії регіонів Миколи Присяжнюка, від БЮТ Євгена Сігала і від НСНУ Андрія Давиденко зареєстровано у Верховній раді, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Відповідно до законопроекту, пропонується внести поправки до прийнятого 4 лютого 2009 року закону і встановити мінімальний термін введення тимчасової цільової надбавки 12 місяців, тоді як сьогодні він становить 6 місяців.

У список імпортованих товарів внесені морожена яловичина, свіжа, охолоджена та морожена свинина, м'ясні субпродукти і сало, сосиски, ковбаси, м'ясні консерви, готова або консервована риба та ракоподібні, ікра, вино, лікери, вермути і міцні спиртні напої, етиловий спирт.

Реклама:

Крім того, у цей перелік увійшли також кам'яне вугілля, килими, трикотажні полотна, одяг, білизна, взуття і капелюхи, печі, опалювальні котли, легкові та вантажні автомобілі, автобуси, кухонні плити, газові колонки, насоси, вентилятори і витяжки, холодильники і морозильники, електричні водонагрівачі, побутові електромашини.

Як повідомлялося, прийнятий у лютому закон надавав Кабінету міністрів право зменшити розмір тимчасової цільової надбавки, чим уряд і скористався, знизивши її до нуля майже для всіх товарів, за винятком автомобілів і холодильників, при імпорті яких продовжують стягуватися додаткові 13%.

Конституційний суд пізніше визнав неконституційним делегування таких повноважень Кабінету міністрів, однак уряд і Держмитслужба роз'яснили, що тимчасова цільова надбавка в 13% продовжує застосовуватися лише по відношенню до автомобілів та холодильників.

Рішення про обмеження імпорту піддали критиці міжнародні фінансові організації, а Всесвітня організація торгівлі (СОТ) зажадала скасувати його.

Термін дії 13% тимчасової цільової надбавки закінчується 7 вересня, і уряд розраховує, що це дозволить Україні уникнути санкцій з боку СОТ та її членів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: