Вкладники "Європейського" домагаються ліквідації банку

Вівторок, 4 серпня 2009, 16:54

Вкладники АКБ "Європейський" закликають Національний банк України (НБУ) прискорити ліквідацію банку.

Про це заявила голова Спілки вкладників і споживачів банківських послуг Запоріжжя Неллі Босіева на прес-конференції у Києві, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна"

"Наскільки нам відомо, якби засідання НБУ відбулося в минулий четвер, то це рішення було б прийнято. На жаль, зараз НБУ зайнятий великими банками - "Надра" і Укрпромбанком, і такі дрібні проблеми, пов'язані з невеликим банком "Європейський", опиняються в стороні", - сказала вона.

"Вкладників це дуже обурює, оскільки якщо зараз буде все-таки розпочато процедуру ліквідації, то швидше буде сформований реєстр кредиторів і відправлений у Фонд гарантування вкладів, тобто люди швидше зможуть отримати доступ до своїх коштів", - наголосила Босієва.

Реклама:

Вона також повідомила, що попри заяви керівництва АКБ "Європейський" про те, що всі зобов'язання перед клієнтами банку будуть виконані в повному обсязі, гроші вкладникам в Запоріжжі не виплачені.

При цьому НБУ радить вирішувати проблеми з поверненням вкладів у судовому порядку, суд відмовляється приймати позови під приводом, що їх слід подавати за місцем реєстрації банку, а звернення до СБУ та Гепрокуратури пересилаються до НБУ.

"Жоден вкладник у Запоріжжі після того, як АКБ "Європейський" було перераховано 460 млн. гривень (рефінансування), грошей не отримав", - заявила Босіева.

Координатор ініціативної групи вкладників АКБ "Європейський" Олександр Прядко повідомив, що до Запорізького відділення АКБ "Європейський" внесли кошти близько 1,8 тис. вкладників на загальну суму 51 млн. гривень.

"Не повідомляючи, що станеться з банком, в один прекрасний день його просто закрили, всі наші договору були передані до Луганська", - сказав він.

Як повідомлялося, 14 травня 2009 року в АКБ "Європейський" була введена тимчасова адміністрація НБУ терміном на один рік, а також запроваджено мораторій на задоволення вимог кредиторів терміном на шість місяців.

На початку липня Антимонопольний комітет дозволив приєднання до АКБ "Європейський" банку "Національний стандарт".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: