"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" розплатиться з "Газпромом" за рахунок дочок

Вівторок, 28 липня 2009, 10:41

Кабінет міністрів вирішив розрахуватися за газ з "Газпромом" за рахунок дивідендів від роботи дочірніх компаній НАК "Нафтогаз Україна" - "Укрнафти" й "Укргаз-Енерго".

27 липня Кабмін опублікував постанову №762 від 22 липня, якою доручив Мінпаливенерго й "Нафтогазу" стягнути дивіденди із ЗАТ "Укргаз-Енерго" й ВАТ "Укрнафта" за підсумками їхньої діяльності в 2006-2008 роках, пише "Комерсант-Україна".

Кошти мають бути спрямовані на погашення кредиторської заборгованості НАК.

Радник прем'єр-міністра, член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима пояснив, що гроші необхідні для розрахунків за газ із "Газпромом".

Реклама:

У компаніях виданню заявили, що не мають наміру платити дивіденди "Нафтогазу". "Уряд постановою від 22 лютого 2008 дозволив НАК не сплачувати борг перед УГЕ в рахунок дивідендів", - заявили у прес-службі "Укргаз-Енерго". Джерело в "Укрнафті" сказало, що питання виплати дивідендів буде розглянуте лише після того, як "Нафтогаз" підвищить закупівельні ціни на газ, що добувається "Укрнафтою".

Між тим, як пише "Дело", додаткові заходи зі стабілізації фінансового стану "Нафтогазу України", ухвалені Кабміном, передбачають реструктуризацію заборгованості НАКу з зовнішніх запозичень.

Крім того, Мінфін і держкомпанії повинні будуть вжити заходи зі зменшення вартості обслуговування наданих "Нафтогазу" кредитів шляхом рефінансування. Ймовірно, цей пункт пов'язаний із необхідністю погашення єврооблігацій "Нафтогазу" на суму $500 млн. вже у вересні.

Крім того, Кабмін доручив Мінфіну і податковій адміністрації протягом року погоджувати надання "Нафтогазом" гарантій із кредитних угод, які укладають дочірні компанії холдингу.

За інформацією "Дело", відрахування "Укрнафти" на рахунки "Нафтогаза" можуть скласти 2,5 млрд. грн., "Укргаз-Енерго" - 800 млн. грн. Однак гарантії отримання цих коштів у держкомпанії немає, бо збори акціонерів і "Укрнафти", і "Укргаз-Енерго" вже довгий час блокуються приватними акціонерами.

Так, на 14 серпня заплановані збори акціонерів "Укрнафти". Однак і міністр енергетики Юрій Продай, і екс-глава "Укрнафти" Ігор Палиця (курує підприємство від "Привата") не знають про які-небудь домовленості про можливість його проведення.

Проведення зборів УГЕ ще більш сумнівне через відносини Кабміну зі співзасновником "РосУкрЕнерго" (володіє 50% спільного підприємства) Дмитром Фірташем.

"Укрнафта" (НАК належить 50%+1 акція) не виплатила 4,9 млрд грн дивідендів за 2006-2008 роки. УГЕ (у НАК 50% акцій) - 917,95 млн. грн дивідендів за 2007 рік. Тобто загальна сума коштів, на які може розраховувати НАК, - 2,9 млрд. грн ($372 млн).

Загальна сума боргових зобов'язань "Нафтогазу" на 1 квітня поточного року складала 74 млрд. грн., повідомляє "Дело" з посиланням на дані секретаріату президента.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: