"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

УКРПРОМБАНК ВИРІШИЛИ ЛІКВІДУВАТИ

П'ятниця, 24 липня 2009, 10:31

Фінансова влада країни прийняла рішення ліквідувати Укрпромбанк.

Про це сказало інформоване джерело в Міністерстві фінансів, пише видання "Дело".

У найближчі дні Експертно-аналітичний рада з питань участі держави в капіталізації банків вирішить долю двох проблемних фінустанов - Укрпромбанку і банку Надра.

Попереднє рішення по цим банкам вже є. Банк "Надра" планується рекапіталізувати, але тільки після реструктуризації зовнішніх зобов'язань. А Укрпромбанк чекає на ліквідацію.

"Укрпромбанк будуть ліквідовувати. Всіх вкладників-фізичних осіб банку в повному обсязі будуть переводити в Ощадбанк і закривати зобов'язання перед ними за рахунок держбюджету. Частину зобов'язань планується погасити активами Укрпромбанку, але їх там майже немає. Добре, якщо набереться на 20% від суми боргів перед вкладниками", - говорить представник Мінфіну.

Те, що рішення по Укрпромбанку та банку "Надра" будуть відрізнятися, не приховує і виконуючий обов'язки міністра фінансів Ігор Уманський.

За його словами, банк "Надра" має перспективу бути рекапіталізованим, а щодо Укрпромбанку міністерство, швидше за все, буде займатися погашенням зобов'язань перед вкладниками, а не його рекапіталізацією.

Ліквідація Укрпромбанку обійдеться державі набагато дешевше, ніж його фінансове оздоровлення.

"Від Національного банку у нас по Укрпромбанку дві пропозиції. Перша - докапіталізувати банк на суму 9 млрд. грн., ще 2 млрд. грн. йому виділить рефінансування НБУ. Друге - переказ пасивів в Ощадбанк на суму трохи менше 7 млрд. грн. Ціна питання - 4 млрд. грн. Навіщо викидати на вітер гроші платників податків?" - пояснює рішення влади представник Мінфіну.

Ліквідація Укрпромбанку вигідна не тільки мільйону його вкладників-фізичних осіб, які після переведення в Ощадбанк істотно збільшать шанси на повернення своїх заощаджень. Ще однією стороною, яка може виграти від такого розвитку подій, є група "Приват".

За словами одного з тимчасових адміністраторів, у разі ліквідації фінустанови "Привату" буде набагато легше стати повноправним власником мережі автозаправних станцій ANP, які вони придбали у власників Укрпромбанку і які виявилися в заставі у фінустанови.

В уряді взаємозв'язок між рішенням по Укрпромбанку і домаганнями групи "Приват" заперечують.

"Зацікавленість групи "Приват" у ліквідації банку є, але вона не має ніякого відношення до рішення про його ліквідацію", - стверджує джерело в Мінфіні.

Як повідомлялося, Міністерство фінансів розглядає подання Національного банку про рекапіталізацію комерційних банків "Укрпромбанка" та "Надра Банку".

21 липня в Укпромбанку закінчився останній день тимчасової заборони на задоволення вимог кредиторів.

Реклама:

Регіональна мережа Укрпромбанку складається з 26 філій і 272 відділень, кількість банкоматів - 254, кількість банківських терміналів - 515, кількість торговельних терміналів - 394. У банку налічується близько 1 млн. вкладників-фізичних осіб.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: