Тігіпко хоче віддати 50% "української труби" Росії і ЄС

Четвер, 16 липня 2009, 12:34

Колишній радник прем'єр-міністра, екс-голова Національного банку Сергій Тігіпко пропонує передати 50% газотранспортної системи України Росії і ЄС.

Про це він заявив журналістам під час візиту в Донецьк, передає агентство "Українські новини".

"Будь-які питання, які стосуються багатьох, мені здається, у першу чергу ділових речей, ми політизуємо. Скажімо, газотранспортна система. Яке це політичне питання? Чиста економіка. Візьміть, віддайте 25% Росії, віддайте 25% Європейському Союзу й залишіть 50% за Україною, і зніміть всі проблеми", - заявив він.

На думку Тігіпка, такий захід дасть змогу установити контроль над балансом газу в ГТС.

Реклама:

"Вона (ГТС) залишиться державною. Тільки буде одна більша проблема для нашої номенклатури - красти стане важче. Тому що європейці й ті ж росіяни не дадуть красти із цієї газотранспортної системи", - сказав він.

Тігіпко також висловив думку, що проблеми, пов'язані з газотранспортною системою України є політичним галасом.

Як повідомляло агентство, наприкінці квітня Тігіпко заявив про намір балотуватися в Президенти.

Відповідно до законодавства, будь-який продаж, оренда, концесія, інші зміни форми управління або власності українських підприємств магістрального трубопровідного транспорту заборонені.

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" готова найближчим часом надати Європейському інвестиційному банку, Європейському банку реконструкції й розвитку й Світовому банку техніко-економічні обґрунтування проектів, які містяться в майстер-плані модернізації газотранспортної системи України, у рамках декларації з Європейським Союзом від 23 березня.

Раніше Австрія, Польща, США й Швейцарія висловили зацікавленість у модернізації газотранспортної системи України.

За підсумками міжнародної конференції в Брюсселі 23 березня була підписана спільна заява Кабміну і Європейської комісії, відповідно до якого уряд зобов'язується забезпечити незалежність оператора ГТС України, забезпечити відповідно до міжнародних стандартів прозорість і відкритість позичальника, призначеного для здійснення модернізації ГТС, надавати третім сторонам доступ до сховищ.

У січні в ході газового конфлікту, прем'єр-міністр Росії Володимир Путін неодноразово заявляв про готовність брати участь у приватизації української ГТС, а також висловлювався за поновлення газотранспортного консорціуму із спільного управління газотранспортною системою України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!