"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд узаконив збільшення статутного капіталу "Нафтогазу"

Вівторок, 14 липня 2009, 18:25

Кабінет міністрів доручив Міністерству фінансів здійснити випуск облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) в обсязі 18,6 млрд. грн. з метою формування стабілізаційного фонду державного бюджету для збільшення статутного капіталу Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України".

Відповідне доручення закріплено урядовою постановою № 711 від 8 липня 2009 року, текстом якого приводить агентство "Інтерфакс-Україна".

"Збільшити статутний капітал НАК "Нафтогаз України" на суму 18,6 млрд. грн. за рахунок коштів стабілізаційного фонду держбюджету (...) шляхом випуску акцій існуючої номінальної вартості із збереженням 100% у власності держави", - говориться в документі.

Уряд також зобов'язав НАК направити ці кошти на проведення розрахунків за кредитами, залученими держхолдингом в Ощадбанка.

Як повідомлялося, у зв'язку з блокуванням фракцією Партії регіонів роботи Верховної Ради виявилося під питанням прийняття законопроекту про збільшення УК "Нафтогазу України" за рахунок випуску ОВДП.

У зв'язку з цим уряд 8 липня прийняв постанову про збільшення УК "Нафтогазу України", яке, за словами прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, є самодостатнім, і приймати відповідний закон у парламенті тепер немає необхідності.

В даний час УК "Нафтогазу України" становить 5,564 млрд. грн. Про необхідність капіталізації компанії, в тому числі для розрахунку з кредитувавшими її державними банками та для залучення нових кредитів для закупівлі газу, раніше заявляв голова Нацбанку України Володимир Стельмах.

У той же час, керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький на днях заявив, що Нацбанк буде приймати рішення про участь у капіталізації "Нафтогазу України" з урахуванням встановлених монетарних цілей і інфляційних ризиків.

"Ми будемо приймати те чи інше рішення в залежності від того, що нам підкаже аналіз нашої монетарної позиції, рух наших агрегатів (монетарних - ІФ). Ми не зобов'язані купувати ці цінні папери - закон нас до цього не зобов'язує", - сказав він.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: