"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Зовнішня заборгованість банку "Надра" складає 870 мільйонів

П'ятниця, 10 липня 2009, 17:53

Міністерство фінансів оцінює зовнішню заборгованість банку "Надра", що входить до групи найбільших, в 870 млн. доларів.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Мінфіну, повідомляє агентство "Українські новини".

"Загальна сума зовнішньої заборгованості банку становить понад 870 мільйонів доларів", - сказано в повідомленні.

За даними Мінфіну, зовнішніми кредиторами банку є 100 міжнародних компаній, банків і фондів з 20 країн світу.

Реклама:

Найбільш відомими з них є Cargill (США), Rosemount Global Trade Finance Fund (США), Commerzbank AG (Німеччина), Standard Bank (Великобританія), Fortis Netherlands й інші.

Більше половини цієї суми припадає на заборгованість у рамках торговельного фінансування, переважно під гарантії експортно-кредитних агентств і банків провідних країн світу (у тому числі, US Eximbank, SACE, Hermes, Atradius).

20% - на заборгованість за єврооблігаціями, організатором розміщення яких виступила HSBC Bank (Великобританія).

Частина субординованої заборгованості банку на суму в 60 млн. доларів належить колишнім акціонерам банку.

Забезпеченням цього боргу виступає пакет в 51% акцій банку.

У повідомленні також сказано, що в 2008 році ще колишніми власниками банку для реструктуризації заборгованості банку був залучений фінансовий радник - міжнародний інвестиційний банк Rothschild.

Мінфін зазначає, що 15 червня 2009 року фінансовий радник банку розробив і розіслав кредиторами пропозицію щодо реструктуризації заборгованості, що передбачала списання 30% основної суми заборгованості, розстрочки залишку на 4 роки й установлення фіксованої процентної ставки в 9% річних.

Щодо єврооблігацій: списання 60% основної суми й розстрочки залишку на 6 років або зворотний викуп з дисконтом в 75-80% на суму максимум в 20 млн. доларів; щодо внутрішніх облігацій: зворотний викуп з дисконтом в 75-80% на суму, еквівалентну максимуму в 15 млн. доларів з можливістю проведення заліків із зустрічним погашенням заборгованості власників облігацій за кредитами банку.

За повідомленням, з доручення прем'єр-міністра Міністерство фінансів повідомило банку Rothschild, що попередні рішення кредиторів необхідно було одержати до 29 червня.

Зараз є прогрес в одержанні згоди кредиторів на запропоновані умови реструктуризації, за винятком власників єврооблігацій, які не згодні з запропонованими умовами.

Крім того, під час проведення переговорів інвестиційний банк Rothschild дотримується нейтральної для держави позиції щодо необхідності особистої участі в капіталі банку уряду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: