"Надра Банк" потрапив у заручники Фірташа?

П'ятниця, 26 червня 2009, 11:57

Контрольний пакет акцій банку "Надра" знаходиться в заставі у невідомої компанії, яка має намір забрати банк за несплату боргу в 60 млн. дол.

Про це в четвер заявила тимчасовий адміністратор банку Валентина Жуковська, пише видання "Комерсант-Україна".

Термін погашення кредиту закінчився в березні, але адміністратор намагається заперечити в Лондоні право володіння 51% акцій банку, щоб створити умови для рекапіталізації банку за рахунок держави.

На думку банкірів, таким чином група Дмитра Фірташа намагається отримати контроль над банком "Надра".

За словами Жуковського, 2007 року ця компанія видала банку 60 млн. дол., а заставою по кредиту стали 51% акцій "Надра". Ковенантами договору передбачалося, що в разі непогашення позики акції переходять у власність кредитора (погасити кредит необхідно було в кінці березня поточного року).

"Була складна фінансова операція, що має кілька рівнів, і акції весь час знаходилися в заставі у компанії "Спідвейр", - сказала вона .- Ми заперечуємо цю ситуацію з 14 травня".

Тимчасовий адміністратор банку також наголосила, що в банку є кошти на виконання частини зобов'язань, але виконати вимоги всіх 70 кредиторів він не може.

До 15 липня "Надра" запропонує установам, що видали торгове фінансування та іншим кредиторам укласти договори реструктуризації позик до 2015 року і часткового їхнього погашення за ринковою ціною.

У листопаді 2008 року, коли банк "Надра" втратив ліквідність, власник британської Group DF Дмитро Фірташ підписав угоду про купівлю 85% акцій банку, яка повинна була завершитися в травні цього року. Але після негативних висловлювань прем'єр-міністра Юлії Тимошенко на адресу "Надра" та претендента на його акції збори акціонерів, на яких планувалося прийняти рішення про входження Group DF, були зірвані через втрату реєстру акціонерів.

Консультанти, які вели угоду, не знали всіх її деталей.

"Угода була дуже складна, і я пам'ятаю, що дійсно Дмитру Фірташу повинні були або продати за 60 млн. дол., або подарувати компанію, яка мала право контролю над банком", - розповів один з учасників угоди.

"Компанія, яку ви називаєте, ще 2006 року дала кредит реальним власникам банку, які за ці гроші викупили євробонди. Кому вона належить зараз, я точно не знаю", - сказав інший інвестбанкір.

На думку банкірів, намагаючись реалізувати право власності на 51% акцій банку, компанії, які контролюються Дмитром Фірташем, заважають рекапіталізації банку "Надра" з боку держави.

"Я думаю, Фірташ хоче сам спробувати зайнятися банком, так як він вже намагається оскаржити в Апеляційному суді Києва заборону Нацбанку на виділення додаткового рефінансування "Надра", якими він хоче погасити частину зовнішніх боргів", - заявило високопоставлене джерело в НБУ.

На думку банкірів, результат боротьби за "Надра" не вплине на рекапіталізацію інших банків.

"По футбольної термінології зараз м'яч на території держави, і вона повинна швидко реалізовувати свої права, - впевнений почесний президент "Укргазбанку" Василь Горбаль.

За даними НБУ, на 1 квітня банк "Надра" займав 10 місце за активами (28,07 млрд. грн.) із статутним капіталом в 390,36 млн. грн. Найбільшими власниками банку були кіпрські Novartik Trading Limited (60,99%) і Manmade Enterprises Limited (30,74%).

За даними банку, на 1 вересня 2008 року ним володіли Сергій Лагур (33,7%), Ігор Гіленко (33,4%), Вадим Пятов (19,6%), менеджери банку (5,1%), інвестфонди (7 , 8%).

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: