"Укртатнафта" продає суперечливі акції

Середа, 24 червня 2009, 13:44

ЗАТ "Транснаціональна фінансово-промислова нафтова компанія "Укртатнафта" 27 червня планує провести відкритий конкурс з продажу 18,296% своїх акцій, право власності на які оскаржувалися останні роки.

Про це повідомило агентству "Інтерфакс" інформоване джерело,

Компанія "Татнафта" вважає проведення торгів незаконним.

У прес-службі "Укртатнафта" сказали, що "певна робота ведеться в цьому напрямі", однак не уточнили подробиці.

У прес-службі НАК "Нафтогаз України", якій належить 43,054% акцій, поки не змогли прокоментувати цю інформацію. Відмовився від коментарів і міністр палива та енергетики Юрій Продан.

Джерело в "Татнафті" повідомило, що компанія отримала повідомлення "Укртатнафти" про проведення торгів. При цьому "Татнафта", за словами джерела, вважає проведення торгів незаконним.

"Якщо торги все-таки буде проведено, то буде проведено незаконно", - сказав він.

Джерело пояснило, що про рішення господарського суду Полтавської області, згідно з яким "Укртатнафта" зобов'язана реалізувати 18,296% акцій своїм акціонерам, стало відомо тільки в кінці травня.

"Татнафта" і "Нафтогаз України" подали касаційні скарги до Вищого господарського суду України, який своїм рішенням зупинив виконання рішення полтавського суду.

Крім того, згідно із статутом "Укртатнафти", рішення про реалізацію акцій, які були визнані несплаченими, повинна була прийняти наглядва рада компанії. Таким чином, торги були призначені тільки на підставі судового рішення, виконання якого призупинено.

"Судове рішення призупинено і торги є незаконними", - підкреслив представник "Татнафти".

Він також повідомив, що акції на торги планується виставити єдиним пакетом.

"Умови торгів складені таким чином, що сама "Укртатнафта", а фактично група "Приват", повністю контролює допуск учасників до торгів та їх проведення", - зазначив співрозмовник агентства.

ЗАТ "Укртатнафта" створено відповідно до указу президента України та указом президента республіки Татарстан 1994 року на базі Кременчуцького НПЗ, потужності якого розраховані на переробку до 18,6 млн тонн сировини на рік.

В даний час найбільшими акціонерами підприємства є НАК "Нафтогаз України" - 43,054% акцій, Міністерство майна Татарстану - 28,7788%. Ще 18,296% акцій, що раніше належали компаніям Seagroup International Inc. (США) і Amruz Trading AG (Швейцарія), є спірними.

Згідно з останніми наявними даними, наприкінці травня Господарський суд Полтавської області виніс рішення, згідно з яким ЗАТ "Укртатнафта" зобов'язана реалізувати 18,296% акцій своїм акціонерам.

На підприємстві до недавнього часу існував конфлікт між трьома групами акціонерів: державою, представленим НАК "Нафтогаз України", міноритарними акціонерами, пов'язаних з групою "Приват" та Міністерством майна Татарстану.

Як результат, ЗАТ "Укртатнафта" вже кілька років не може провести збори акціонерів. Востаннє, наприкінці квітня цього року, причиною його зриву стало визначення суду, що забороняє реєстратору підприємства здійснювати інформаційне та організаційне забезпечення проведення зборів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: