Рахункова палата: бюджет не виконали

Вівторок, 9 червня 2009, 14:50

Складнощі з бюджетними надходженнями в січні-березні 2009 року призвели до реанімації взаємозаліків у сфері державного управління.

Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати України, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"Виник наступний інструмент виходу з катастрофічного становища - реанімація взаємозаліків. Таких розрахунків у першому кварталі проведено на 4,6 млрд. грн. Взаєморозрахунки сьогодні стали застосовувати і по "Нафтогазу України" і Аграрному фонду. В НАКу 5 млрд. грн. в системі продажів переведено на взаємозаліки, на 1 млрд. грн. розрахувалися з Аграрним фондом за купівлю зерна. Це практика, яка веде в нікуди", - говориться в повідомленні з посиланням на голову відомства Валентина Симоненка.

За інформацією-прес-служби, за результатами аудиту Рахункової палати, в першому кварталі бюджетні завдання не було виконано ні по доходах, ні по видатках.

Реклама:

"Повний провал бюджетної політики приховано за рахунок переплати податків і зборів в 1,6 рази. Приблизно на 14 млрд. грн. Крім того, невідшкодованого ПДВ - 15 млрд. грн ... Основним інструментом демонстрації успіху є максимальне вимивання обігових коштів платників податків", - підкреслюється в повідомленні.

У Рахунковій палаті також нагадують, що відомство заявляло про незадовільну якість держбюджету-2009 ще восени минулого року: уряд зволікає з внесенням поправок до держбюджету і до сих пір не оприлюднив оцінки динаміки реального ВВП у січні-березні.

"Рахункова палата провела свої підрахунки реальної динаміки ВВП і зовсім чітко заявляє: ВВП України вже за підсумками перших трьох місяців знизився на 21,2% порівняно з відповідним періодом минулого року ... Економічний спад не міг не позначитися на доходах бюджету", - підкреслюється в повідомленні.

За даними відомства, у січні-березні до загального фонду держбюджету надійшло 34,5 млрд. грн., або 97,4% від плану на період.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!