Opel стане російсько-канадським

Субота, 30 травня 2009, 14:49

Боротьба за Opel, європейський підрозділ найбільшого в США автовиробника General Motors (GM), який знаходиться на межі банкрутства, закінчилася: GM домовився про його продаж канадській Magna International, яка виступає в альянсі із Сбєрбанком Росії.

Таким чином, Magna обійшла іншого претендента на вмираючу без грошей "дочку" американського автогіганта, італійську автомобільну компанію Fiat, повідомляє агентство "Интерфакс".

На цій новині котирування Fiat впали на 5,4%. Як відомо, активи Opel могли б допомогти Fiat у реалізації амбітних планів по створенню другого за величиною в світі автоконцерну.

При цьому глава Fiat Серджіо Марккьоне заявив у п'ятницю, що "збитий з пантелику" ситуацією, яка склалася навколо продажу Opel, і відмовився від присутності на переговорах в Берліні.

Реклама:

Він назвав переговори про покупку Opel "заплутаними" і "нерівним", підтвердивши при цьому інтерес до придбання німецького автовиробника.

Раніше The Financial Times писала, що пропозиція Magna декому у Німеччині здається більш реальною, канадська компанія також більш успішно провела переговори в коридорах влади.

І Fiat, і Magna планували скоротити в Європі по 10 тис. працівників Opel.

Magna при цьому готова була обмежитися гарантіями від держави в 4,5 млрд. євро, а Fiat розраховував на 6 млрд. євро.

При цьому Magna діяла не одна - за нею була фінансова міць найбільшого російського банку.

Як повідомлялося, Сбєрбанк Росії повинен виступити фінансовим гарантом в угоді та одержати, у разі перемоги в тендері, 35% акцій. Між тим, сама Magna претендує на 20% Opel, GM - на 35% і на 10% - працівники заводу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: