"Нафтогаз" може не розрахуватись за газ у травні?

Середа, 27 травня 2009, 17:05

Центр енергетичних досліджень (ЦЕІ) вважає за можливе зрив розрахунків Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" з російським ВАТ "Газпром" за поставлений у травні природний газ.

Про це ідеться у прес-релізі ЦЕІ, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Різниця між вартістю імпортних ресурсів газу (650 млн. доларів) і виручкою "Нафтогаз України" з внутрішнього ринку (350 млн. доларів) за травень складе близько 300 млн. доларів", - сказано в повідомленні.

Відповідно до нього, за оперативними даними на 25 травня, НАК імпортував з початку місяця 1,8 млрд. кубометрів, що дозволяє спрогнозувати обсяг імпорту в цілому за травень 2,3-2,5 млрд. кубометрів на 625-675 млн. доларів.

Реклама:

Споживання газу українськими споживачами без технологічних потреб дочірньої компанії "Укртрансгаз", за даними ЦЕІ, за 1-25 травня за оперативними даними склало 1,55 млрд. кубометрів, а в цілому за місяць прогнозується на рівні 2-2,1 млрд. кубометрів.

Експерти центру уточнюють, що близько 30% спожитих в травні обсягів припадає на населення, яке одержує газ українського видобутку, ще близько 15% - реалізується з поточного видобутку приватних газодобувних організацій, а також шляхом підйому власного газу промислових підприємств з підземних сховищ.

В результаті реалізація імпортного газу у травні до 25 числа склала близько 0,8 млрд. кубометрів, у тому числі близько 0,65 млрд. кубометрів - у промисловості.

"Джерелом погашення розриву для "Нафтогаз України" могло б стати стягнення зі споживачів боргів за раніше поставлений природний газ. Однак дії компанії зі стягнення заборгованості поки недостатні. Зокрема, безоплатне споживання газу в травні продовжили підприємства корпорації ІСД", - йдеться в повідомленні ЦЕІ.

Центр передбачає, що джерелом погашення дефіциту коштів НАК, імовірно, у черговий раз стануть кредити держбанків, розмір яких точно визначитися на початку червня - після визначення обсягів недоплати за газ, спожитий у травні.

ЦЕІ нагадує, що "Нафтогаз України" також несе значні ризики в зв'язку з можливістю виставлення російською стороною штрафних санкцій за недобір імпортного природного газу в другому кварталі 2009 року.

За прогнозом центру, з передбачених контрактом від 19 січня 2009 року поставок у другому кварталі 10,5 млрд. кубометрів НАК у квітні-травні закупить лише 4,7-4,9 млрд. кубометрів.

Контракт передбачає, що у випадку недовиборки покупцем узгодженого обсягу постачання газу "Газпром" у другому-третьому кварталах може виставити "Нафтогазу" штраф у розмірі 300% вартості всього невибраного обсягу природного газу, яка в цьому кварталі розраховується виходячи з ціни 270,95 доларів за 1 тис. кубометрів.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко вже кілька разів спростовувала заяви президента Віктора Ющенка, представників його секретаріату та опозиції про погіршення фінансового стану "Нафтогазу".

За її словами, виключення зі схеми взаємин НАК і російського ВАТ "Газпром" посередників оздоровило фінанси української газової монополії.

У той же час, в російському уряді минулого тижня використали висновки ЦЕІ про катастрофічний фінансовий стан "Нафтогазу" для вираження заклопотаності Москви здатністю Києва не тільки своєчасно розраховуватися за газ, але й накопичити достатні його обсяги для забезпечення транзиту російського газу до Європи.

У свою чергу "Нафтогаз України" звинуватив ЦЕІ в маніпулюванні даними, погрожуючи звернутися до суду, а перший віце-прем'єр Олександр Турчинов заявив, що цей центр "контролюється представниками групи Фірташа-Бойко-Льовочкін".

Дмитро Фірташ є співвласником швейцарського газового трейдера RosUkrEnergo, виключеного у 2009 році з російсько-української схеми газових поставок, Юрій Бойко - екс-голова "Нафтогазу" і екс-міністр палива та енергетики. Разом з Сергієм Льовочкіним вони є представниками опозиційної фракції Партії регіонів.

Центр енергетичних досліджень очолює Костянтин Бородін, який раніше керував прес-службою "Нафтогазу України" та Мінпаливенерго України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: