"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рада може створити газовий фонд для порятунку "Нафтогазу"

Середа, 20 травня 2009, 17:39

До Верховної ради внесено пропозицію створити за рахунок коштів Державного бюджету стабілізаційний фонд природного газу в підземних сховищах газу (ПСГ) і, таким чином, не допустити негативного впливу на фінансово-господарську діяльність НАК "Нафтогаз України".

Відповідний законопроект "Про створення та використання стабілізаційного фонду природного газу" №4507 зареєстрував у парламенті 20 травня 2009 року народний депутат від фракції НУНС Тарас Стецьків, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Автор законопроекту відзначає, що проект закону розроблений на виконання підпункту 2 пункту 1 плану заходів на 2009 рік щодо стабілізації фінансового стану НАК "Нафтогаз України", затвердженого постановою Кабінету міністрів №237від 11 березня 2009 року.

Народний депутат підкреслює, що для розрахунків за імпортований природний газ "Нафтогаз України" змушений залучати кредитні ресурси, а це негативно впливає на фінансово-господарську діяльність компанії і ставить під загрозу економічну безпеку держави.

Реклама:

За його словами, фінансове становище НАК "Нафтогаз України" не дає компанії можливості самостійно закуповувати достатню кількість природного газу для його закачування до ПСГ і тому створення стабілізаційного фонду природного газу та оплату за його закачування, зберігання та відбір із ПСГ доцільно здійснювати за рахунок коштів Державного бюджету України.

Основною метою законопроекту автор називає ініціювання створення стабілізаційного фонду природного газу у ПСГ для гарантованого забезпечення споживачів України природним газом в осінньо-зимовий період, а також у разі виникнення форс-мажорних обставин (різке зниження температури навколишнього середовища, аварії на газопроводах, обмеження постачання імпортованого природного газу і т.п.).

"Ухвалення проекту закону сприятиме гарантоване забезпечення споживачів України природним газом у зимові періоди, а також дозволить запобігти кризові ситуації в нафтогазовій галузі", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Як повідомлялося, раніше в Міністерстві палива та енергетики України повідомили, що ДК "Укртрансгаз" до 15 жовтня 2009 року має намір накопичити в ПСГ 28 млрд. кубометрів природного газу. На сьогоднішній день в ПСГ - 12,3 млрд. кубометрів.

Під час візиту Юлії Тимошенко до Москви у кінці квітня, Україна і Росія домовилися щодо закачування 800 млн. кубометрів природного газу до українських ПСГ за рахунок передоплати російською стороною транзиту свого газу по території України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!