Падіння виробництва продовжує уповільнюватись

Середа, 20 травня 2009, 17:14

Падіння індексу виробництва базових галузей (ІВБГ) незначно уповільнюється третій місяць поспіль.

Про це ідеться у звіті Департаменту економічного аналізу та прогнозування Національного банку України.

За оцінками Департаменту, падіння індексу виробництва базових галузей склало -32% в січні в річному вимірі, -29.9% в лютому, -28.8% у березні та -28.5% у квітні.

Як результат, падіння ІВБГ за січень-квітень становило -29.7% в порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Реклама:

Суттєве стиснення зовнішнього попиту внаслідок продовження негативних тенденцій у світовій економіці, падіння внутрішнього попиту через уповільнення зростання доходів населення, все ще складний доступ до фінансових ресурсів та зростання боргового навантаження підприємств виступають основними причинами істотного зменшення економічної активності.

Падіння промислового виробництва у квітні прискорилось - до -31.8% в річному вимірі, в основному за рахунок суттєвого скорочення виробництва та розподілення електроенергії, газу та води, зазначають фахівці НБУ.

У квітні сільське господарство залишилось єдиною галуззю, що забезпечила позитивний внесок у зміну ІВБГ (0.3 в.п.).

Незначно скоротився негативний внесок будівництва (з -5.3 в.п. у березні до -4.8 в.п. у квітні) та обробної промисловості (з -19.1 в.п. до -18.3 в.п. відповідно).

Прискорення падіння роздрібного товарообороту обумовило зростання його негативного внеску у зміну ІВБГ - з -1.1 в.п. у березні до -1.4 в.п. у квітні.

У квітні дещо прискорилось падіння промислового виробництва - до -31.8% в річному вимірі порівняно з -30.4% у березні, в основному за рахунок погіршення динаміки виробництва та розподілення електроенергії, газу та води через поглиблення негативних тенденцій в економіці в цілому.

Продовження падіння світових цін на метали в умовах постійного скорочення зовнішнього попиту спричиняє подальше погіршення ситуації в металургійному виробництві та, відповідно, добувній промисловості.

Падіння металургійного виробництва прискорилось з -43.1% у березні в річному вимірі до -45.5% у квітні.

Падіння виробництва добувної промисловості, відповідно, прискорилось з -15.4% у березні в річному вимірі до -19.7% у квітні, що обумовило збільшення її негативного внеску до зміни загального промислового виробництва з -1.4 в.п. у березні до -2.1 в.п. у квітні.

Найбільше прискорення падіння відбулось у виробництві електроенергії, газу та води - з -11% у березні в річному вимірі до -20.3% у квітні, що, за оцінками фахівців НБУ, є тимчасовим явищем.

Менші темпи падіння галузі за темпи загальноекономічного падіння, за оцінками експертів НБУ, обумовлені збільшенням частки тіньової економіки з метою мінімізації податкових відрахувань в умовах посилення адміністративного тиску.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: