Кабмін призначив відповідального за порятунок банків

Вівторок, 14 квітня 2009, 09:07

Кабмін визначився з людиною, під контролем якої будуть розподілятися 44 мільярди гривень, передбачені на входження держави в капітал банків.

Як повідомляє газета "Дело" з посиланням на свої джерела, головою департаменту Мінфіну по рекапіталізації банків призначений співвласник інвесткомпанії "АРТА" Теймур Багіров.

Цю інформацію підтвердив і перший заступник голови Нацбанку Анатолій Шаповалов.

Інформація про відхід Багірова з керівної посади в "АРТА" опублікована на офіційному сайті компанії.

Реклама:

Банкіри і депутати віддають належне професіоналізму Багірова незважаючи на його молодість.

"Я знайомий з ним, і можу сказати, що він завжди прагнув братися за щось кардинально нове", - розповідає тимчасовий адміністратор "Родовід Банку" Віктор Кравець.

Народний депутат від фракції БЮТ Юрій Полунєєв відзначає хорошу репутацію Багірова в середовищі західних інвестиційних банкірів.

За словами Юрія Полунєєва, одна з причин призначення Багірова на цей пост - те, що ця фігура влаштовує і прем'єра, і президента.

"У такому складному процесі, як рекапіталізація, кандидатурою відповідальної особи повинні бути задоволені всі сторони", - вважає він.

Щоправда, експертів бентежить те, як саме Багіров прийшов на новий пост.

"Я вважаю, що на таку відповідальну посаду керівника повинні були обирати шляхом відкритого тендера. Нехай конкурс був би недовго (не більше місяця), оскільки в уряду немає часу на "розгойдування", але він повинен був бути", - вважає Юрій Полунєєв.

Посада голови департаменту Мінфіну по рекапіталізації банків у прямому сенсі слова коштує 44 мільярда гривень.

Саме така сума закладена в бюджеті для входження держави у капітал проблемних банків. Від успішності проведення рекапіталізації багато в чому залежить доля вітчизняної банківської системи та отримання Україною інших траншів кредиту МВФ (приблизно 12 мільярдів доларів).

Тим не менш Мінфін до сих пір не розробив критерії, за якими готовий капіталізувати банки, і не назвав потенційних кандидатів на рекапіталізацію.

У понеділок президент Віктор Ющенко закликав Нацбанк і Кабмін вирішити організаційні питання про рекапіталізації до кінця цього тижня.

За словами Анатолія Шаповалова, НБУ вже відібрав 7 банків для рекапіталізації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: