Фірташа звинуватять в аварії на газопроводі в Туркменії

Понеділок, 13 квітня 2009, 10:06

RosUkrEnergo можуть звинуватити в аварії газопроводу в Туркменії через те, що компанія не інвестувала в модернізацію газопроводу.

Вибух газопроводу в Туркменії викликав конфлікт: МЗС республіки звинувачує в аварії "Газпром", той стверджує, що попереджав партнера про скорочення відбору газу, пише видання "Дело".

Аварія сталася в ніч на 9 квітня, на 487-му кілометрі газопроводу Давлетбат - Даріялик (Туркменістан) стався розрив труби з загоранням. "Газпром" повідомив, що транспортування туркменського газу в Росію припинилося. Туркменська сторона вивчає можливість ліквідації аварії, а також подачі газу через інші нитки газопроводу Середня Азія - Центр.

МЗС Туркменії звинуватив у тому, що трапилося "Газпром експорт": без попереднього повідомлення туркменської сторони вона різко знизила відбір газу, що і стало причиною аварії. Однак виконавчий директор "Газпром експорту" Ілля Кочеврін заявив, що компанія своєчасно повідомила Туркмению про скорочення обсягів відбору газу й її дії не могли послужити причиною аварії.

На захист "Газпром експорту" виступив директор Інституту проблем нафти і газу РАН Анатолій Дмитрівський. Він заявив, що з території Росії створити аварійну ситуацію в Туркменії практично неможливо. Ця аварія знаходиться в зоні відповідальності туркменської диспетчерської служби, упевнений експерт.

На його думку, причиною вибуху могла стати зношеність газотранспортної системи, якій вже близько 40 років, або дії диспетчерів Туркменістану.

Туркменський МЗС не забарився з відповіддю.

"Лист компанії "Газпром експорт", що надійшов до туркменської сторони до кінця дня 7 квітня, не може розглядатися в якості попереднього повідомлення, так як вже 8 квітня в 11 годин ранку почалося різке скорочення обсягів одержуваного російською компанією газу", - йдеться в заяві.

Сповістити про зниження обсягів прокачування "Газпром" повинен був мінімум за тиждень, йдеться в повідомленні. Дмитрівського туркменський МЗС звинуватив в некомпетентності і заявив, що газопроводи в республіці постійно ремонтуються і модернізуються.

"Навряд чи російська сторона винна в аварії, - говорить аналітик East European Gas Analysis Михайло Корчемкін, - однак очевидно, що Росії зараз туркменський газ не потрібен".

За його словами, від реекспорту цього газу "Газпром" нічого не отримує. А замінивши його при постачанні в Україну на свій власний (при нинішньому спаді споживання це неважко), монополія заробляла могла би заробляти на день 5 млн. дол. Ще стільки ж отримував би федеральний бюджет.

На думку експерта, підсумком цього інциденту може стати перегляд умов російсько-туркменського контракту в бік скорочення поставок (зараз це 50 млн. т на рік). Ще один можливий підсумок - приєднання Туркменії до проекту Nabucco на саміті його учасників 7 травня.

Менеджер групи "Газпром" вважає, що крайнім у цій ситуації може виявитися трейдер RUE. Трейдер повинен був інвестувати частину прибутку в модернізацію газопроводів в Туркменії, розповідає співрозмовник.

За три з половиною роки (з липня 2004 до груднья 2007 року) чистий прибуток RUE склав 2,34 млрд. дол., але майже увесь був виплачений у вигляді дивідендів. У нинішній ситуації "нежиттєздатний RUE" навіть вигідно зробити винуватцем, погоджується джерело, близьке до швейцарської фірмі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: