"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" лякає санкціями за недобір газу?

П'ятниця, 10 квітня 2009, 20:18

Російське ВАТ "Газпром" цього тижня направило Національній акціонерній компанії (НАК) "Нафтогаз України" офіційне повідомлення про недобір природного газу в березні у порівнянні з прописаними в контракті обсягами та можливість виставлення відповідних штрафних санкцій.

Про це повідомляє агентство "Интерфакс" з посиланням на джерело в російських газових колах.

В українському уряді агентству підтвердили, що "Нафтогаз" дійсно отримав документ схожого змісту від "Газпрому".

У той же час там підкреслили, що поки що не йдеться про вже пред'явлені штрафні санкції.

Реклама:

За словами джерела в Кабміні, українська компанія вже представила російським партнерам свої аргументи.

Згідно з ними, поставки газу в Україну в березні в менших обсягах, ніж це обумовлено в контракті, не є недобором з боку "Нафтогазу", уточнив співрозмовник агентства.

За інформацією обох сторін, це питання може бути обговорене під час переговорів наступного тижня.

Як повідомлялося, 9 квітня заступник голови правління "Газпрому" Валерій Голубєв заявив, що "Газпрому" важко застосовувати принцип take or pay (бери або плати) в ситуації з поставками газу до України.

За його словами, рішення про нарахування штрафів за невиборку газу "приймається кожен місяць залежно від конкретних умов".

Раніше глава правління "Нафтогазу" Ігор Діденко заявляв, що Україна зацікавлена у скороченні законтрактованих обсягів імпорту в 2009 році з 40 млрд. кубометрів до 33 млрд. кубометрів.

Зокрема, на січень контракт на поставку передбачав постачання 1 млрд. кубометрів газу, але реально "Нафтогаз" відібрав і оплатив лише 549 млн. кубометрів, в лютому - близько 1,1 млрд. кубометрів з запланованих 2 млрд. кубометрів, у березні - близько 0,95 млрд. кубометрів при плані 2 млрд. кубометрів.

При цьому, за даними "Нафтогазу", транзит природного газу через територію України у країни Європи в січні-березні 2009 року також склав лише 57% від обумовленого в контракті на транзит: 16,4 млрд. кубометрів замість 28,4 млрд. кубометрів.

У той же час контракт на транзит, згідно заяв секретаріату президента України, не має аналогічної норми і не дає "Нафтогазу" можливості виставляти штрафні санкції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: