"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна може втратити "УкрТатнафту"

Четвер, 9 квітня 2009, 10:22

У середу уряд негайно звернувся до Генпрокуратури з проханням призупинити розгляд справи про ліквідацію СП "УкрТатнафта".

Це обумовлене тим тим, що вже у четвер Київський апеляційний господарський суд може ухвалитити рішення, за яким компанія, що контролює найбільший в країні Кременчуцький нафтопереробний завод, буде ліквідована, а її майно - розділене між кредиторами, пише газета "Дело" з посиланням на свої джерела.

Такий сценарій лобіює міноритарний акціонер "УкрТатнафти" - компанія "Корсан". Саме ця фірма, що представляє інтереси групи "Приват", наполягла на розгляді позову.

Джерело газети в Кабміні підтвердило, що, ініціюючи процес ліквідації "УкрТатнафти", "Приват" розраховує отримати майно підприємства.

Реклама:

За інформацією співрозмовника, воно може піти в рахунок сплати боргових зобов'язань компанії, які за останній час значно зросли.

У той же час радник прем'єр-міністра Сергій Пашинський (курирує діяльність "УкрТатнафти") відзначив, що "не здивується, якщо окремі борги були створені штучно".

Він нагадав, що зараз підприємство перебуває в оперативному управлінні саме "Привату".

Про небезпеку втрати державою майна компанії говорить також міністр палива та енергетики Юрій Продан.

"При ліквідації той, перед ким підприємство має найбільші борги, запанує їм. Якщо ці борги штучно створені, то той, хто їх створив, може заволодіти цим підприємством. Держава його втратить", - зазначив міністр.

Справа про ліквідацію "УкрТатнафти" потрапила на розгляд Київського апеляційного господарського суду, після того як у вересні минулого року Київський господарський суд ухвалив рішення ліквідувати підприємство.

Оскаржити таке рішення обіцяв російський акціонер підприємства - компанія "Татнафта".

Тоді татари повідомили, що позовна заява була подана Генпрокуратурою України в інтересах Кабінету міністрів.

Однак у процесі і Кабмін, і "Нафтогаз України" (володіє 43,05% акцій "УкрТатнафти", без урахування спірних 18,3%) свої позовні вимоги відкликали.

"Незважаючи на це, Генпрокуратура була повністю згодна з міноритарним акціонером - компанією "Корсан", яка представляє групу" Приват ", - і наполягла на розгляді позову", - говорить начальник юридичної служби управління стратегічного планування "Татнафти" Марія Савелова.

Найбільша нафтова компанія України - ЗАТ "Укртатнафта" - займає 15% внутрішнього ринку нафтопродуктів (обсяг 16 мільйонів тонн на рік), оборот у 2008 році - 500 мільйонів доларів.

Пакет у 43% акцій компанії належить державі і управляється НАК "Нафтогаз України", 8,6% належать ВАТ "Татнафта", 1% - ТОВ "Корсан" (група "Приват"). До останнього часу 28,8% акцій належало уряду Татарстану, стосовно ще 18,6% ведуться судові розгляди.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: