"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Держава допоможе тільки банкам з великою депозитною базою

Вівторок, 31 березня 2009, 12:28

Україна виділить з бюджету 44 мільярда гривень (5,7 млрд. грн.) на рекапіталізацію 10-15 найбільших банків.

Про це повідомив заступник голови Національного банку України (НБУ) Олександр Савченко у вівторок журналістам у Москві, предає агентство "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що до цього списку потраплять системоутворюючі банки, які мають значення для економіки, з великою депозитної базою.

За його словами, 5,7 млрд. дол. - це близько 2-3% ВВП, ці кошти будуть виділені з бюджету. Такі плани узгоджені з Міжнародним валютним фондом.

Савченко відзначив, що кошти, які виділяються, не матимуть значного впливу на інфляцію, якщо будуть спрямовані безпосередньо на рекапіталізацію банків.

"Мінфін буде входити контрольним пакетом на першому етапі", - сказав заступник голови НБУ, зазначивши, що в подальшому участь держави може бути збільшена за рахунок надання субординованих кредитів або для викупу привілейованих акцій.

За словами Савченко, якщо рішення про рекапіталізацію банків буде прийнято на цьому тижні, то перші банки отримають допомогу вже протягом місяця.

Савченко повідомив, що головне завдання рекапіталізації - відновити здатність банків виплачувати депозити населенню і виконувати зобов'язання перед юридичними особами, а потім вже буде вирішуватися питання про те, як кредитувати реальний бізнес.

"Вимагати від усіх банків кредитувати реальний бізнес в поточних умовах дуже важко", - сказав він, відзначивши, що це питання дуже актуальне і українська влада обговорює ідею створення Банку розвитку за прикладом Росії, який зможе кредитувати суб'єкти економіки.

"Ідея створення Банку розвитку є, і вона заслуговує на увагу", - сказав він.

За його словами, Банк розвитку також буде покликаний вирішити питання фінансування в умовах кризи інфраструктурних проектів.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!