"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Російські "Потоки" Україні – не конкуренти?

Субота, 28 березня 2009, 10:37

У разі добудови "Північного потоку" і "Південного потоку" Україна залишатиметься найважливішим транспортером російського газу в Європу.

Таку думку висловив експерт Центру міжнародних досліджень Паризького інституту політичних досліджень (Sciences Po), менеджер проектів Фонду Роберта Шумана (Париж) Марк-Антуан Ейл-Маззега у коментарі тижневику "Дзеркало тижня".

За підрахунками експерта, навіть якщо будуть побудовані "Північний потік" і "Південний потік", Україна продовжуватиме транспортувати приблизно 65-75 млрд. кубометрів газу на рік і залишатиметься найважливішим транспортером російського газу.

Якщо ж реалізовано буде лише "Північний потік", Україна прокачуватиме як мінімум 80-90 млрд. кубометрів газу щороку.

Реклама:

"Оскільки жоден з нових проектів поки що не реалізований, Україна продовжить транспортувати поточний річний обсяг газу - 110-120 млрд. кубометрів - принаймні протягом наступних п'яти років", - зауважив він. 

Водночас, експерт зазначив, що після січневої газової кризи Україні потрібно відновити довіру та довести своє бажання реформувати енергетичний сектор. 

За його словами, Україна, насамперед, повинна провести реформування НАК "Нафтогаз України": підвищити парламентський контроль над компанією та її афілійованими структурами.

Також треба розмежувати діяльність з транзиту і діяльність з видобутку та розподілу газу.

Необхідною умовою є також наявність незалежного регулятора, здатного нести відповідальність за енергетичну безпеку, конкуренцію та сталий розвиток галузі.

"Нарешті, необхідно створити механізми, що гарантуватимуть прозорість потоків у будь-який час, у будь-якому місці та для всіх зацікавлених сторін", - пояснив він.

Експерт упевнений, що якщо Україна візьме на себе чіткі зобов'язання та надасть конкретні плани щодо наближення до цих цілей, вона отримає не лише кошти на модернізацію її ГТС, а й підтримку у реалізації реформ енергетичного сектору.

"Що швидше Україна виконає умови членства у Договорі про енергетичне співтовариство та імплементує законодавство Євросоюзу у сфері конкуренції, то легше їй буде відкрити доступ до підземних сховищ газу для європейських розподільних компаній (наприклад, через свопові операції) та заробити на цьому багато грошей", - наголосив він.

Водночас експерт зауважив, що існує велика ймовірність того, що зміна місця продажу російського газу для ЄС буде заблокована "Газпромом", який у цьому не зацікавлений.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: