Банки вишикувалися в чергу до ЄБРР

Четвер, 26 березня 2009, 12:21

Європейський банк реконструкції та розвитку визначив п'ять українських банків, яким він надасть фінансову допомогу.

Про це пише газета "Дело" з посиланням на прес-секретаря київського представництва ЄБРР Антона Усова.

"П'ять банків із тринадцяти, з якими ми співпрацюємо, вже були схвалені на операційному комітеті ЄБРР", - сказав він.

За інформацією видання, першими фінансову допомогу від ЄБРР отримають банк "Форум", "Укрсоцбанк", "Мегабанк", "Укрексімбанк" і "УкрСиббанк".

Реклама:

Відповідні угоди будуть підписані в середині травня.

Раніше президент ЄБРР Томас Міров заявляв, що банк має намір надати українським фінустановам фінансування (у вигляді кредитів, субординованих позик або входження до статутного фонду) на суму до 600 мільйонів доларів і проводить переговори декількома українськими банками.

"Ми ведемо переговори і будемо брати у ЄБРР субординований кредит на 100 мільйонів доларів. Він буде враховуватися в капіталі другого рівня", - сказав голова правління "Укрсоцбанку" Борис Тимонькін.

Фінансова допомога надається в рамках співпраці ЄБРР з материнською структурою "Укрсоцбанку".

"Ця підтримка здійснюється в рамках загальноєвропейського проекту з групою UniCredit. Кошти будуть надаватися для різних банків UniCredit у Східній Європі ", - розповідає джерело газети, близьке до переговорів.

Таким же чином - через субординований кредит - збирається співробітничати з ЄБРР і банк "Форум".

"Ми ведемо переговори з ЄБРР про надання субординованого кредиту. Суму я поки назвати не готовий ", - говорить голова правління банку "Форум" Ярослав Колесник.

Однак наданням однієї лише допомоги для збільшення регулятивного капіталу співробітництво Європейського банку з українськими фінансовими установами не обмежиться.

"У майбутньому ми розглядаємо можливість надання нашим банкам-партнерам кредитних ліній для розвитку малого бізнесу і взагалі поновлення кредитування реального сектора економіки", - говорить Антон Усов.

Виділяючи кошти, ЄБРР насправді не прагне дати більше можливостей банкам з іноземним капіталом.

"Нас не можна розглядати як комерційний банк. Ми є банком розвитку. Ми для того й існуємо, щоб допомагати кращим банкам ", - пояснює Усов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: