Тимошенко й Ахметов закінчили бої за "Дніпроенерго"

Середа, 25 березня 2009, 12:14

Компанія Рината Ахметова ДТЕК збереже керівництво підприємством "Дніпроенерго", хоча держава і матиме там 50%+1 акцію.

Про це пише газета  "Дело", вказуючи на те, що конфлікт між урядом і Рінатом Ахметовим за найбільшу енергогенеруючу компанію країни "отримав несподівану розв'язку".

У вівторок вперше за останні півтора року акціонери компанії "Дніпроенерго" провели повноцінні збори.

У ньому взяли участь як представники держави в особі НАК "Енергетична компанія України", так і найбільші приватні акціонери, що представляють інтереси Ріната Ахметова.

До цього збори зривалися через конфлікт навколо часток в акціонерному капіталі "Дніпроенерго". 

Держава наполягала, що ій належить 76,04% компанії. Але у вівторок "Енергетична компанія України" несподівано погодилася брати участь у зборах з пакетом в 50%+1 акція. У держкомпанії пояснюють: у складних фінансових умовах потрібно забезпечити стабільну роботу підприємства.

Експерти вважають, що в даному випадку не обійшлося без домовленостей між Ахметовим і прем'єр-міністром. Хоча під час минулої передвиборної кампанії до парламенту Тимошенко гарантувала, що "поверне "Дніпроенерго" народу".

На зборах акціонери "Дніпроенерго" здійснили зміни в керівних органах товариства. Держава в особі НАК "ЕКУ" отримала більшість у наглядовій раді, в тому числі крісло його керівника.

Однак реальне керівництво підприємством все ж таки залишилося за компанією Ахметова ДТЕК (підконтрольні їй структури, згідно з даними Держкомісії з цінних паперів, володіють 44,28% акцій).

"ЕКУ" також втратила можливість впливу на реєстратора акціонерного товариства. Раніше для цього був "Укрнафтогаз", підконтрольний групі "Приват" (вона також володіє деякою кількістю акцій енергокомпанії).

До останнього часу реєстратор не вносив до реєстру акціонерів зміни, що підтверджують зменшення частки "ЕКУ" з 76,04% до 50% +1 акції. Це дозволяло "ЕКУ" робити спроби самостійно проводити збори без урахування інтересів ДТЕК.

Учора ж акціонери обрали нового реєстратора - "Промінвестбанк". Це рішення ДПЕК лобіювала ще з минулого року. Нещодавно акціонерами фінустанови стали брати Андрій та Сергій Клюєви й російський "Внєшекономбанк".

Крім того, акціонери "Дніпроенерго" розподілили дивіденди за 2007 рік - всього близько 61 мільйона гривень. За це питання проголосували представники "ЕКУ", ДТЕК його не підтримав.

У той же час 5% чистого прибутку (6,1 мільйона гривень) було вирішено направити до резервного фонду компанії, а 45% (54,9 мільйона гривень) - до фонду розвитку виробництва.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: