Держконтроль над "Дніпроенерго" – результат "закулісних домовленостей"?

Вівторок, 24 березня 2009, 19:37

Участь НАК "Енергетична компанія України" в сьогоднішніх зборах акціонерів енергогенеруючої компанії "Дніпроенерго" (Запоріжжя) є наслідком закулісних домовленостей уряду і власника ТОВ "Донбаська паливно-енергетична компанія".

Таку думку в інтерв`ю агентству "УНІАН" висловив керівник економічних програм Центру досліджень корпоративних відносин Вячеслав Бутко.

"Це свідчить, ймовірно, про досягнення якихось закулісних домовленостей між керівництвом виконавчої влади і одним з найбільших українських бізнесменів, який є власником "Донбаської паливно-енергетичної компанії", - сказав він.

За його словами, своєю участю в зборах акціонерів держава фактично визнала, що на сьогодні володіє пакетом 50%+1 акція енергокомпанії.

Реклама:

"Дивно, що держава, по суті, діаметрально змінила свою позицію порівняно з попередніми зборами акціонерів, на яких держава заявляла, що володіє 76,04% акцій компанії", - зазначив експерт.

За його словами, також викликає подив зміна позиції держави щодо зміни реєстратора товариства, а також ухвалення того факту, що кількість представників НАК "ЕКУ" в Наглядовій раді скорочена з 6 до 4-х членів.

У зв`язку з цим експерт нагадав, що саме недержавні акціонери лобіювали призначення реєстратором АКБ "Промінвестбанк".

Експерт також нагадав, що 8 квітня 2008 року Господарча палата Верховного суду задовольнила позов міноритарного акціонера ТОВ "Бізнес-інвест" і визнала незаконними всі рішення загальних зборів акціонерів ТОВ "Дніпроенерго" від 27 серпня 2007 року, у тому числі і рішення про збільшення статутного фонду компанії.

"Практично рік пройшов з часу винесення ухвали вищої судової інстанції України - рішення не виконане. Нинішнє голосування держави (пакетом 50%+1 акція) ще сильніше відкладає виконання рішення вищої судової інстанції", - зазначив експерт.

Бутко назвав такою, що межує з цинізмом, заяву НАК "ЕКУ" про те, що держкомпанія продовжить участь у судових розглядах, пов`язаних з корпоративною суперечкою навколо допемісії "Дніпроенерго".

"Не виходити з судових процесів можна по-різному. Така заява НАК "ЕКУ" залишає широке поле для трактувань цієї заяви, і я вважаю, що представники юридичної практики в міру своєї цинічності можуть трактувати цю заяву абсолютно по-різному", - підсумував експерт.

Як повідомлялося, у вівторок відбулися збори акціонерів ВАТ "Дніпроенерго", на яких були затверджені звіти про фінансово-господарську діяльність підприємства за 2007-2008 роки, розподілено прибуток за підсумками 2007 року, змінено реєстратора і внесено зміни до статуту, зокрема .

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: