Росія бідкається з приводу незначного впливу в українській ГТС

Понеділок, 23 березня 2009, 17:17

Російська делегація на міжнародній конференції з інвестицій в ГТС зазначила, що в прийнятій заяві Росії приділяється недостатньо важлива роль як головного постачальника газу до Європи.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

У разі виконання рішень конференції пропускна здатність українських трубопроводів буде збільшена з нинішніх 140 млрд. кубометрів на рік до 200 млрд. кубометрів.

"Такий односторонній підхід може завдати чималих збитків енергетичній безпеці ЄС", - заявив міністр енергетики РФ Сергій Шматко.

Реклама:

"Проект заяви охоплює не тільки модернізацію, але також передбачає радикальний перегляд системи поставок та торгівлі газом", - зазначив міністр.

Тим часом прем'єр-міністр Юлія Тимошенко представила план учасникам конференції як більш дешевий варіант збільшення потоку газу до країн ЄС, ніж будівництво нових трубопроводів, у тому числі "Набукко" (проектованого газопроводу від родовищ Каспію і Центральної Азії в обхід Росії).

"Будівництво нових газопроводів обійдеться в багато мільярдів євро, але вони лише не набагато збільшать ці можливості", - сказала Тимошенко.

"Але якщо ми вклали всього 5,5 млрд. євро, пропускна здатність буде швидко збільшена", - підкреслила український прем'єр.

Президент Віктор Ющенко, який разом з Тимошенко брав участь у конференції, заявив, що українське керівництво рішуче налаштоване спростити систему торгівлі газом і позбавити її від корупції, яка була причиною попередніх криз.

Перш за все, сказав він, необхідно замінити старе обладнання, "потім потрібно поставити високоточну систему вимірювання".

Президент Європейського інвестиційного банку Філіп Майстадт сказав, що реформування української системи торгівлі газом - головна і необхідна умова залучення інвестицій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: