"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В НАК "Надра України" назріває корупційний скандал

Понеділок, 23 березня 2009, 17:12

Перший заступник голови правління Національної акціонерної компанії (НАК) "Надра України" Ігор Квятковський обвинувачує в корупційних діях голову правління НАК Олександра Пономаренка й заступника голови Олександра Ровинського.

Як повідомляє агентство "Українські новини", про це сказано в листі Квятковського на ім'я прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.

У листі Квятковський зазначає, що Пономаренко, призначений на посаду за квотою БЮТ, із самого початку своєї діяльності став проводити політику знищення виробничого потенціалу НАК і його дочірніх підприємств.

"Досить швидко стало зрозуміло, що він і його заступник з фінансів Ровинський, що також був призначений Вами є, як кажуть у НАК, "людьми Злочевського" - народного депутата від Партії регіонів. Вони очолюють його команду, яка повністю контролює "Надра України", - сказано в листі.

Реклама:

При цьому Квятковський підкреслює, що він ніколи не ототожнював ні Ровинського, ні Пономаренка з прем'єр-міністром.

Він повідомляє, що ці керівники НАК за допомогою незаконних схем уже завершують угоду з передачі компанії "Укрнафтобуріння", яка підконтрольна Злочевському, ліцензії на розробку Сахалінського газоконденсатного родовища (Харківська область), запаси якого оцінюються в 15 мільярдів кубометрів газу.

Тепер ліцензією володіє дочірня компанія НАК - "Полтаванафтогазгеологія" (ПНГГ), термін дії дозволу закінчується 24 квітня 2009 року.

"Ви, шановна Юліє Володимирівно, ведете важку боротьбу за 11 мільярдів кубометрів газу у той час, як, прикриваючись Вашим ім'ям, злочинці крадуть у держави 15 мільярдів кубометрів українського газу! Переконаний, що ліцензія на розробку Сахалінського родовища повинна належати держкомпанії", - звертається до прем'єр-міністра Квятковський.

Крім того, він обвинувачує Ровінського й Пономаренка в розпродажі й списанні майна ПНГГ.

"Користуючись більшістю в складі правління ("Надра України") це розкрадання Пономаренко й Ровінський затверджують на правлінні", - підкреслює перший заступник голови компанії.

Він звертається до прем'єр-міністра із проханням вжити невідкладних заходів щодо припинення подібних дій відносно компанії, притягнення злочинців до відповідальності, збереження геологорозвідувальних потужностей держави, захисту державних інтересів у галузі використання надр і видобутку вуглеводнів.

Як повідомлялося, раніше спільна українсько-польська компанія "Девон" (Київ) також заявила про спробу відсторонити її від геологічного вивчення Сахалінського родовища шляхом передачі ліцензії "Укрнафтобуріння".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: