Україна шукає донорів у Європі. Поки ніхто не обізвався

Понеділок, 23 березня 2009, 09:52

У понеділок у Брюсселі відбудеться міжнародна донорська конференція з модернізації української газотранспортної системи, на яку приїдуть президент Віктор Ющенко та прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.

Україна сподівається залучити міжнародні фінансові установи, такі як Світовий Банк для інвестицій в українську газотранспортну систему, заявив заступник міністра закордонних справ Костянтин Єлисєєв, який опікується підготовкою донорської конференції.

За словами Єлісєєва, конференція має засвідчити, що українська ГТС має залишатися невід'ємною складовою європейської транзитної системи, передає "Бі-Бі-Сі".

На реконструкцію газотранспортної системи України європейська сторона планує зібрати близько 2,5 мільярдів доларів. Єврочиновники хочуть залучити як інтернаціональні фінансові структури, так і приватний капітал, передає "Німецька хвиля".

Реклама:

Однак, як повідомили їй джерела, близькі до Єврокомісії, поки що ніхто офіційно не заявив про свою готовність дати Україні гроші на модернізацію ГТС. Хоча в кулуарах Єврокомісії говорять, що кілька потенційних країн-донорів уже є. Невідомо, чи є серед них Росія.

На конференцію 23 березня запрошено близько 200 представників з ЄС, України та країн, що потенційно можуть стати донорами.

По її закінченню українські чиновники сподіваються підписати з європейськими колегами спільну декларацію, де будуть чітко прописані принципи надання кредитів, а також перспективи української ГТС в загальноєвропейській транзитній системі.

У Єврокомісії кажуть, що вимоги, які висуватимуться до Ющенка і Тимошенко, не будуть "захмарними". Серед основних - проведення реформ в енергетичному секторі, виділення газопроводу в окрему господарчу структуру та адміністративне розділення "Нафтогазу" і "Укртрансгазу" - до наступної зими.

Натомість українська сторона планує представити в Брюсселі базовий документ із забезпечення інвестицій у газовий сектор.

Ющенко і Тимошенко уже віжбули до Брюсселю.

Українська Правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: